GenelKodluyoruz

Yazılım Geliştirmede Dünyanın Neresindeyiz?

Konu: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 18 Eylül 2019’da 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni duyurdu. Bu plana göre Türkiye’de 2018’de yaklaşık 140.000 olan yazılımcı sayısının 2023’te 500.000’e çıkarılması öngörülüyor. Peki şu anda diğer ülkelere kıyasla neredeyiz ve bu hedefe ulaşmak için neler yapabiliriz?

Dünyada yazılımcıların durumu: Evans Data Corporation’ın yaptığı ve Daxx’ın yazdığı araştırmaya göre bugün dünyada 23 milyon yazılımcı var ve bu sayının 2023’e kadar 27.7 milyona yükselmesi bekleniyor. Yaklaşık 4 milyon yazılımcıyla Amerika, en yüksek yazılımcı sayısına sahip olan ülke. Ancak Hindistan’ın 2023’e kadar yazılım geliştirici sayısında Amerika’yı geçmesi bekleniyor. En hızlı artış ise Çin’de gerçekleşiyor: Çin, yazılımcı sayısını her yıl %6-8 oranında arttırıyor.

Avrupa’ya baktığımızda karşımıza aşağıdaki tablo çıkıyor. Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya ve Hollanda; Avrupa bölgesinde en çok yazılımcıya sahip 5 ülke. Almanya ve Birleşik Krallık, onlara en yakın ülke olan Fransa’nın rakamlarını ikiye katlamış durumda. Türkiye ise, 123.206 yazılımcısıyla[1] 20 ülkede arasında 12. sırada. Fakat bu sayıları nüfusa oranladığımızda zorlu bir durum görüyoruz: Yazılım geliştiriciler, nüfusumuzun sadece %0.15’ini oluşturuyor. Bu orana baktığımızda, Avrupa’nın en gerisinde kalan ülkeyiz. Örneğin nüfus olarak neredeyse bizim yarımız büyüklüğünde olan Polonya, bizim iki katımız kadar geliştiriciye sahip.

 

Kodluyoruz tarafından görselleştirilmiş aşağıdaki iki harita, durumu daha kolay özetliyor:

 

Tüm bunların anlamı ve 2023 hedefleri: Ülkelerin güçlü bir ekonomiye ve gelişmişlik seviyesine sahip olması için teknolojik gelişmelere liderlik etmesi günümüzde olmazsa olmaz. Bunu yapmak için gereken nitelikli insan kaynağına sahip olmamak Türkiye’yi hem yakın hem uzun vadede zorlayacaktır. Pek çok ülke yazılım alanında doğru insanları yetiştirmek için yarışıyor ve büyük yatırımlar yapıyor. Örneğin Ukrayna, her yıl yazılımcı sayısını en az 20 bin-40 bin arasında artırıyor. Buna rağmen 2020’de sadece Avrupa’da en az 500.000 yazılımcının eksikliği çekileceği tahmin ediliyor. Bu kadar hızlı büyüyen bir alanda, Türkiye’deki gibi milyonlarca genç ve genç işsiz olan bir ülkede potansiyelimizi çok daha iyi kullanacak yatırımlar yapmamız şart. Biz Kodluyoruz olarak her yıl en az 500 yazılımcı genç yetiştirmek üzere üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz ve Türkiye’nin her yerine yayılmaya hazırız. Bu konuda herkesi, bizimle beraber elini taşın altına koyan kuruluşlarla birlikte çalışmaya davet ediyoruz.

 

[1] Stack Overflow’un tahmin ettiği Türkiye’deki yazılımcı sayısıyla (123.206) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tahmin ettiği sayı arasında (140.000) ufak bir fark bulunuyor. Fakat bu fark, yazımızdaki ana mesajı değiştirecek büyüklükte değil.

 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Genel

Skillswatch 2024 Raporu yayınlandı

Genel

Başlangıç Noktası Yönetim Kurulu'nun 2024’ten Beklentileri

Genel

Malatya ve Düşündürdükleri

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir