Kırılım ÇağıTeknoloji

2025 Yılında Dünyayı Değiştirebilecek Teknolojiler

Bir saniye sonrası, 10 yıl sonrası, 100 yıl sonrası, 1000 yıl sonrası… Bu anların hepsinde gelecekten bahsediliyor. Zaman belki hızlanmadı ama geçtiğimiz yüzyılda değişimin hızı kesinlikle artış gösterdi. Öyle bir hız düşünün ki ilk televizyon yayını 1900’lü yılların başlarında yapılmışken, artık tüm dünyanın bilgisinin elimizdeki ekrana sığabildiği bir dönemin içindeyiz. Ömrünün 100. yılını yaşayan ve bu teknolojik gelişmeye birinci kişi olarak tanıklık eden bir insan için oldukça şaşırtıcı bir süreç olduğunu kabul etmek gerek.

100 yıl henüz 20’lerindeki bir genç insan için uzun bir zaman dilimi gibi görünebilir ancak milyonlarca yıldır var olan bir gezegen için insan ömrünün bir ayı kadar kısa bir zaman. İnsanoğlunun kaydettiği aşamalar içerisinde bir eşik atlama evresinde olduğumuz düşünülen 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna gelirken, önümüzdeki beş yılı etkilemesi beklenen teknolojilere bir göz atalım.

Yapay Zekâyla Donatılan Fabrikalar

Akıl yürütebilen makineler son birkaç yıldır teknoloji gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Özellikle üretim süreçlerinde maliyetleri %50’ye kadar düşüreceği tahmin edilen yapay zekâ teknolojisiyle daha kaliteli ürünlere, daha kısa sürede ulaşabileceğimiz düşünülüyor.

Enerji Dönüşümü

Günümüzde dünyada bıraktığınız karbon ayak izi, alkollü araç kullanmak kadar kabul edilemez bir durum olarak görülmeye başlandı. Buna bağlı olarak da enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek sürdürülebilir ve doğa dostu enerji kaynakları ve üretimi, üzerinde durulan bir konu haline geldi. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda yeni enerji teknolojilerinin geliştirilmesi gündemimizdeki yerini koruyacak gibi görünüyor.

Bilgisayarda Yeni Çağ

Önümüzdeki dönemin trend teknoloji konularından birisinin de kuantum bilgisayarla olacağını söylersek yanılmış olmayız. Hali hazırda emekleme aşamasında olan kuantum bilgisayarların 2025 yılına geldiğimizde günümüzde de problem oluşturan bazı konularda önemli bir çözüm aracı olacağı düşünülüyor. Özellikle ilaç endüstrisinde yeni maddelerin daha efektif bir şekilde kullanılarak ilaç geliştirmede önemli bir rol oynaması öngörülen kuantum bilgisayarların, otomotiv sektöründe de iklim değişikliğine yol açan emisyon problemlerine çözüm üretebileceği düşünülüyor.

Önleyici Sağlık Teknolojilerine Geçiş

Özellikle Covid-19 pandemisinin dünyada yol açtığı sağlık sistemi kriziyle birlikte herhangi bir olağanüstü durumda mevcut sağlık sistemlerinin hasta yoğunluğunu karşılamasının mümkün olmadığı görüldü. Buna bağlı olarak sağlık sistemi ve teknolojilerindeki köklü değişimin iyileştirmeden ziyade önleyici uygulamalara ağırlık vereceği düşünülüyor. Bu noktada yapay zekâ destekli biyoteknolojinin beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeye teşvik edecek yenilikler geliştireceği öngörülüyor.

Tüm bu gelişmelerin yanında 5G teknolojisinin iletişimdeki hızı çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacağı, sanal gerçeklik teknolojilerinin mesafeleri yok sayarak iletişimimizi kuvvetlendireceği, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve görüntü yakalama teknolojilerinin inşaat sektöründe hata payına sıfıra yaklaştırarak, süreci hızlandıracağı öngörülüyor.

Kaynaklar:
https://www.weforum.org/agenda/2020/06/17-predictions-for-our-world-in-2025/

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Kırılım Çağı

Kırılımlar

TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Ar-GeSağlıkTeknoloji

Böcekler İğne Teknolojileri için İlham Verebilir mi?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir