Kodluyoruz

Kodluyoruz Derneği’nin Yayınladığı “Türkiye Teknoloji Sektörü Durum Analizi Araştırma Raporu” Bize Neler Söylüyor?

2030 yılına kadar dünya çapında bir milyardan fazla insan sermayesinin mozaiğinde ciddi bir yeniden şekillenme olacağı, neticesinde yeni yetkinliklerle kimlik bulacak geleceğin işlerinin ortaya çıkacağı öngörülüyor. Tüm bunlar gerçekleşirken, insan sermayesinin hem demografik yapıları hem de işin kendisinden beklentileri anlamlı ölçümde değişiklik gösteriyor.

Dünyada işin kendisiyle ve gerekli olan yetkinlikleriyle ilgili esmesi tahmin edilen değişim fırtınasının kısa dönemli iz düşümlerini Ülkemiz çapında anlamak önem kazanıyor. İşte tam bu noktada Kodluyoruz Derneği’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100. yılında lansmanı yapılan “Türkiye Teknoloji Sektörü Durum Analizi Araştırma Raporu” yazılım sektörü özelinde karanlığı aydınlatırcasına ışık tutuyor.

Türkiye Teknoloji Sektörü Durum Analizi Araştırma Raporu’nun Önemi

Sivil Toplum Destek Programı altında yürütülen “Yerel STK’lar Hibe Programı” Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) 2014 programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle hazırlanan bu rapor, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek tarafsız bir araştırma sunabilmek adına hem talep hem arzın incelenmesini içeriyor.

Başlangıç Noktası’nın ülke çapında geleceğin iş yetkinliklerini inşa etmek üzerine yapmış olduğu açık çağrıya kulak verirmişçesine hazırlanmış olan bu raporu diğer çalışmalardan ayıran en önemli özelliği sadece kurumların sesi olmak yerine aynı zamanda geleceğin insan sermayesinin beklentilerini kapsaması oluyor.

Rapor, kurumların beklentilerini anlamak amacıyla Türkiye’nin pek çok şehrinde faaliyet gösteren 250’den fazla şirketle, yazılım ekiplerinden beklentilerini anlamak amacıyla anket çalışmasını içeriyor.

Arz tarafında ise,  geleceğin insan sermayesinin ve akademisyenlerin görüşlerini kapsamak amacıyla 23 görüşme gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Türkiye Teknoloji Sektörü Durum Analizi Araştırma Raporu Neler Söylüyor?

Grafik – 1’de gösterildiği üzere Türkiye’de yazılım sektöründe yetenek açığı seviyesi 100 üzerinden 75,9 olarak tespiti yapılıyor. Araştırmanın yapıldığı şehirler arasında ciddi bir farklılık tespiti mevcut değil. Yetenek açığı seviyesindeki kayda değer fark ise bilgi ve iletişim sektöründe faaliyetlerini sürdüren kurumlarda olduğu tespiti yapılıyor.

Grafik-1 : Türkiye Yazılım Sektörü’ndeki Yetkinlik Sorunu

Grafik – 2 ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde kurumların yazılım konusundaki yetkinlik beklentilerini açığa çıkartıyor.


Grafik-2 : 5 Yıl içerisinde Yetkinlik Açığının Artacağı Platformlar

Grafik – 3’de görüldüğü üzere yeni konuları öğrenebilme ve problem çözme yetkinliği, kurumlar tarafından aranan en önemli yetkinlik setleri olarak karşımızda çıkıyor. Başlangıç Noktası olarak da altını çizdiğimiz üzere geleceğin belirsizliğine hazırlanabilmenin temel yolu öğrenebilme yetkinliğini geliştirmekten geçiyor. Gelecek ile ilgili tek bilinenin bilinmezlikten ibaret olduğunu kanıksayarak, geleceğin işlerine ayak uydurabilecek bireylerde sahip olunması gereken en temel yetkinliğin öğrenmeyi öğrenebilme olduğu tüm açıklığıyla gözler önüne seriliyor.


Grafik-3 : İşe Alım Sırasında Aranan Yetkinlikler

Diğer taraftan, geleceğin insan sermayesini oluşturan öğrenciler ve genç profesyonellerin görüşleri de rapor kapsamında önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de yazılım sektörünün potansiyelini aşarak geleceğin şartlarında yerini almasını sağlamak amacıyla bir takım aksiyonların dikkatlice uygulamaya konulması önem kazanıyor. Kısaca dört başlıkta bu alanların altı çiziliyor:

  • Eğitimin Niteliği ve İstihdam İlişkisi
  • Staj: Akademi Ve Sektör Arasındaki Bağlantı
  • Öğrenci Toplulukları Veya Kulüpleri
  • Eşitsizlikler Giderilmesi ve Kadın İstihdamı’nın Arttırılması

Neticede, Türkiye olarak teknoloji ve yazılım alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğumuz aşikar. Değişen dünya koşullarına adapte olmayı ve geleceğin insan sermayesini yetiştirmeyi kerteriz noktası almamızın önemi her geçen gün artıyor. Yayınlanan bu rapor, bir kez daha hem kurumlar hem de kurumlarda çalışacak insan sermayesi hakkında durum tespitinin doğru bir şekilde yapılmasının ne denli önemli olduğunu vurgulayarak ihtiyaç duyulan aksiyon planlarının geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Başlangıç Noktası olarak ülkece kalkınmak amacıyla Kodluyoruz gibi kuruluşları destekliyor ve bu alandaki kuruluşların sayısının artması için tüm çalışmalara destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Bizden HaberlerKodluyoruzYazılım

Zorlukların Diğer Yüzü Olarak Fırsatlar: Girişimcilerin Kalkınmadaki Önemi

AlgoritmaKodluyoruz

Harvard’ın Efsanevi Bilgisayar Bilimleri Dersi CS50x’in Türkiye’ye Geliş Hikayesi

KamuKodluyoruz

Yazılım Bootcamp’lerinde Daha Fazla Kadın Görmenin Yolları

Bizden HaberlerKodluyoruz

Ülkemizde Makine Öğrenmesiyle Geliştirilen 4 Örnek Proje

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir