İnsan KaynaklarıTeknoloji

Teknoloji Rüzgarıyla 2021 İnsan Kaynakları Trendleri

Hepimizin bildiği gibi geride bıraktığımız yıl boyunca büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadık. Değişim rüzgarları ise hala esmeye devam ediyor, hem de çok daha güçlü bir şekilde! Bu durum üzerinde elbette ki birçok etken sayabiliriz. Hepimizin aklıma kuşkusuz ilk gelen ise pandemi ile sonrasında gelişen adaptasyon ve dönüşüm süreci. Gündelik hayatlarımızda olduğu gibi, iş hayatlarımızda da pandeminin etkisi oldukça fazla ancak şunu unutmayalım: Değişim pandemiden çok daha önce başladı. Pandemi ise sürecin ilerleyişini hızlandırdı. Bu noktada değişim nasıl başladı diye soracak olursanız, değişim öncellikle sektörlerdeki teknolojiye olan eğilimin artmasıyla başladı diyebiliriz. Bu eğilim beraberinde dijitalleşme sürecini getirdi ve pandemiyle birlikte bu sürece geçiş beklenenden daha hızlı oldu.

Hepimizin merak ettiği konu ise teknoloji ve dijitalleşme sürecinin 2021 yılındaki etkileri neler olacak?

Konuyu İnsan Kaynakları özelinde ele alacak olursak, teknoloji ve dijitalleşme sürecinin bu yılki İK trendlerinin şekillenmesinde oldukça etkili rol oynaması bekleniyor. Özellikle işe alım süreçlerinde adayların ve çalışanların dijital yeteneklerinin değerlendirilmesine öncelik verilmesi söz konusu.

Sosyal Medya İletişimin Önemli Bir Parçası Olacak:

Şu anda da bilindiği üzere sosyal medya oldukça önemli bir güce ve potansiyele sahip. Artık hemen hemen her türlü sektör veya işletme stratejilerini bu potansiyelin üzerine oluşturuyor. Özellikle sosyal medyanın iletişimde yarattığı güç, geleneksel iletişim modellerinin etkisi oldukça azalttı. Bu kanallar üzerinde sağlanan iletişimin basit, direkt ve akıcı olması iletişim stratejilerini yeniden şekillendiriyor. 2021 yılında ise sosyal medyanın ve sosyal medya uygulamalarının İK trendleri arasında daha ön plana çıkması bekleniyor. Çalışanlarıyla sosyal medya üzerinden etkileşimi daha da arttıracak olan şirketler, işe alım süreçlerinde adayların sosyal medya hesaplarını da değerlendirmeye alacak!

İK’da Otomasyon Etkisi Görülecek:

Birçok üretim sürecinde olduğu gibi otomasyonun, 2021 yılında İnsan Kaynakları’nda daha çok kullanılması bekleniyor. Özellikle açık pozisyonların daha hızlı doldurulmasında otomasyon sistemleri ön plana çıkacak. Aynı zamanda ön başvurular da otomasyon sistemleri tarafından alınacak olup, bu sayede İK profesyonellerinin daha nitelikli adayları değerlendirmesi sağlanacak. Bunlara ek olarak çalışanların izin günü ve maaş günü vs. gibi sorgulamalarının otomasyon ile cevaplanabilir olması İK uzmanlarının çalışma alanlarında enerjilerini farklı alanlarda kullanmasına olanak verecek.

İK Eğitimlerinde Yeni Bir Döneme Girilecek:

Bilindiği üzere İK eğitimleri özellikle de çalışan verimliliği açısından oldukça önemli. Bu yıl teorik bilgilere dayanan eğitimlerin yanı sıra daha çok dijital platformların ön planda olduğu İK eğitimleri önem kazanacak. Hem sürecin getirdiklerine çalışanları adapte etmek hem de onların dijital yeteneklerini geliştirmelerine imkan sağlamak amacıyla şirketler eğitim planlamalarını yeniden şekillendirecek. Bu durum çalışan verimliliğini arttırırken, başarıya odaklanmayı ve değişime daha hızlı ayak uydurmayı sağlayacak.

Profesyonel İK Şirketlerine Olan Talep Artacak:

Orta ve büyük ölçekli şirketlerin yanı sıra küçük ölçekli şirketlerde de İnsan Kaynakları’na olan yatırımın artacağı ön görülüyor. Son yıllarda İK departmanının giderek önem kazanması, şirketlerin bu noktada harekete geçmesini sağladı. 2021 yılı ise bu noktada profesyonel İK hizmetleri veren şirketlere olan talebi arttıracak. Özellikle de başta küçük ölçekli şirketler olmak üzere birçok şirket İK süreçlerini doğru yönetmek amacıyla destek almayı seçecek.

Kaynak: Harvard Business Review

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Ar-GeSağlıkTeknoloji

Böcekler İğne Teknolojileri için İlham Verebilir mi?

TeknolojiVeri GüvenliğiYapay Zeka

Yapay Zekayı Güvenli Hale Getirmek: Akıllı Geleceğin Öncelikli Mücadelesi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir