Dijital devrim henüz bitmedi ancak başka bir şeye dönüştü.
Dijital devrim tam olarak bilgisayar ve sayılar arasındaki ayrımı şeffaflaştığında başladı. Artık işleri yapan sayılar dünyaya hükmediyor. Ama makineleri kim yönetiyor?
Bir zamanlar basitti; programcılar makinelere talimatları yazar, makineler bu talimatlarla kontrol edildiğinden, talimatları yazanlar makineleri de kontrol etmiş olurdu. Sonra iki şey oldu. Bilgisayarlar çoğaldıkça, talimat veren insanlar makinelerin doyumsuzluğuna ayak uyduramadılar. Kodlar kendi kendini kopyalar hale geldi ve makineler diğer makinelere talimat vermeye başladı. Kendi kendini kopyalayan kodların oluşturulmasına yardımcı olan az sayıdaki şirket, dünyadaki en zengin kuruluşlar haline geldiler.
Artık her zamankinden daha fazla kod var, ancak kontrolü sağlayan birilerini bulmak gittikçe zorlaşıyor. Çoğumuz, genellikle, bize başka yollar yerine bilgisayarlar tarafından verilen talimatları takip ediyoruz.
Dijital devrim beş aşamada ilerledi: ilk nesil bilgisayarların ortaya çıkışı; büyük merkezi ana bilgisayarların dönemi; mikroişlemci ve kişisel bilgisayarın dönemi; İnternetin ortaya çıkışı; ve nihayet günümüzün mobil manzarasını dolduran tamamen kodların dönemi.
Bir arama motoru şirketinin insan bilgisi modellemesi oluşturduğunu ve bu model ile arama yaptığımızı varsayıyoruz. Bir sosyal medya şirketi sosyal grafik modellemesi oluşturuyor ve bu modele katılmamıza izin veriyor. Aslında biz böyle düşünüyoruz.
Arama motoru artık insan modellemesi değil, insan bilgisinin kendisidir. İnsanı anlamanın bir haritası olarak başlayan şey şimdi insanı tanımlayan bir katalog veya indeks olmak yerine insanın kendisi haline gelmekte ve insan düşüncesini kontrol etmekte. Başarılı bir sosyal ağ artık sosyal grafiğin bir modeli değil, sosyal grafiktir. Bunlar insan kontrolü olmaksınız işleyen sistemlerdir.
Bireylerin veya bireysel algoritmaların hala perdelerin arkasında bir yerde, insan kontrolü altında olduğunu hayal ediyoruz. Kendimizi kandırıyoruz. Yeni kapı bekçileri, bilgi akışını kontrol ederek dünyanın büyümekte olan bir sektörünü yönetmekteler.
Ne olursa olsun, dijital devrim de dâhil olmak üzere, tüm devrimler başarılı olsun veya olmasın sona ererler.
Bir sonraki devrim, dijital programlamanın egemenliğinin sona erişi ve analog sistemlerin yükselişi olacak. Doğanın, programlanabilir makinelerle doğayı kontrol etmek isteyenler için cevabı, doğası programlanabilir kontrolün ötesinde olan makineler inşa etmemizi sağlamaktır.
Saygılarımızla,
Başlangıç Noktası