Son 10-15 yıla kadar savunma sanayinin dünyadaki teknolojik değişimlerin öncüsü, tetikleyicisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dijital dönüşümde de öncü rol oynadıklarını söylemenin doğru bir tespit olacağını düşünmüyorum. Yöneticiler dijitale yatırım yapmanın önemli olduğunun farkındalar ama yatırımlarının çoğu zaman ölçülebilir faydaya, somut sonuçlara dönüşmediğinden şikayet ediyorlar. Bu sebeple dijital yatırımlarda iştahsız duruyorlar. Acaba kısa vadeli mi düşünüyorlar, yoksa gerçekten de tatmin edici yanıtlar almıyorlar mı?
Diğer tüm endüstriler gibi savunma sanayii de dönüştüren dijital teknolojileri şu şekilde sıralayabiliriz: Gelişmiş robotlar, endüstriyel IoT, yatay ve dikey entegrasyon, yeni üretim teknolojileri, büyük veri ve analitik, blok zincir, AR, simülasyon, bulut. Tüm bu teknolojiler ile edinilmek istenen hedefi; araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde yüksek verimlilik sağlamak, daha hızlı ürün sunabilmek, operasyonlarda etkinliği artırmak, üretkenliği arttırmak ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamak olarak sıralayabiliriz.
Sağlanması planlanan faydanın yaratılan değer olarak belirlenmesi, yatırımın yetenek, liderlik ve şirket kültürü, ölçeklenebilir çeviklik, veri stratejisi, veri altyapısı ve dijital ekosistem gibi değişimi anlamlı kılacak bileşenlerle desteklenmesi durumunda daha somut sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum. Dijital yeteneğin arttırılması için ya mevcut çalışanların “upskill” edilmesi ya da eleman ile açığın giderilmesi, liderlik ve kültür kapsamında tersine mentorluk uygulamaları ile dinamik, daha dijital ekiplerin yöneticileri desteklemesi, iş modellerinin veri stratejileri dahil edilerek düzenlenmesi, veri altyapılarının kurulması ile operasyonel maliyetlerin kısılması ve böylece dijital yatırımlara kaynak ayrılması sayesinde dijital dönüşümün daha verimli olacağını değerlendiriyorum. Tabii biraz uzun vadeli bakış açışı ve sabır da olmazsa olmazlardan.