COVID-19Geleceğin İş DünyasıSağlık

Dünyanın En Büyük ‘’Evden Çalışma Akımı’’

Küresel Kriz: Koronavirüs

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve bütün dünya ülkeleri için kırmızı alarma neden olan Koronavirüs salgını, ciddi anlamda küresel tehdit oluşturmaktadır.  Kısa süre içinde birçok ülkeye yayılan ve binlerce kişi üzerinde doğrudan etkili olan bu virüs, ekonomik anlamda da ağır sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle hayalet şehir haline gelen merkez üssü Vuhan ve çeşitli ülkeler kapsamında zorunluluk haline gelen güvenlik tedbirleri, hem iş hayatının hem de sosyal hayatın baştan düzenlenmesini gerekli kılmaktadır.

‘’Evden Çalışma Akımı’’ 

Virüsün büyük bir hızla yayılması ve her geçen gün etkilerini arttırması, Çin’de milyonlarca kişinin eve kapanmasına neden oldu.  Otel, fabrika, kafe gibi birçok iş yeri kapatıldı ve şirketlerin birbiriyle olan teması minimum düzeye indirildi. Bu süreç şu anda tüm dünya ülkelerine sırayla yansıyarak devam etmekte. Dolayısıyla virüs nedeni ile kendiliğinden gelişen ve büyüklüğü ile dünya çapında ilk olacak bir iş gücü deneyimi ortaya çıkmaktadır.  Şimdiden birçok şirket sahibi, ‘’Oyun, devam etmeli’’ diyerek çalışanlarının evden hizmet vermesini istemiştir. Reprise Digital genel müdürü Alvin Foo, bu krizi, farklı boyutu ile değerlendiren şu açıklaması ile öne çıkmıştır: ‘’Büyük ölçekli evden çalışma akımını denemek için fırsat.’’  Bu aşamada üzerinde düşünülen ve planlanan nokta, bazı işletmelerin online platformları nasıl ve ne şekilde kullanacağıdır. Kapılarını kilitleyen ve ekonomik gücünü kaybetmek istemeyen işletme sahipleri, farklı stratejiler arayışına girmiştir. Önümüzdeki günlerde WeChat, WeWork konseptini sahiplenen ‘’görüntülü konuşma’’ odaklı yeni yazılımların geliştirilmesi de girişimcilerin planlarından sadece birkaçı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hong Kong ve Şangay başta olmak üzere yüzbinlerce beyaz yakalı ofis çalışanı, tatillerini uzatmakta ya da evde, bilgisayar başından dış dünya ile iletişimlerini sürdürmektedir.  Örneğin; bir banka çalışanı, herhangi bir teknolojik cihaz ile çalışmasını sürdürebileceği için tatilini de uzatmakta bir sakınca olmadığını belirtiyor. Yine Hong Kong çevresinde hizmet veren bir girişim danışmanı ise, son günlerde programının boş olduğunu ve sadece tek bir e-posta ile yetindiğini söylüyor.  Şirket tarafından verilen direktiflerin hızlı bir şekilde değişmesi, hizmet sunulan kitlenin azalması ve sanal iletişim sisteminin henüz oturmamış olması gibi sebepler, bu sürecin verimsiz hale gelme riskini oluşturmaktadır. Ofis göçü olarak adlandırılan bu süreç tamamlanıp, krizin etkisi azaldığı zaman evde çalışma akımının pozitif yönleri de ortaya çıkacaktır. Faruk Eczacıbaşı’nın “Daha Yeni Başlıyor” kitabında belirtmiş olduğu “esneklik” kavramının bireyler ve kurumlar özelinde ne kadar önemli olduğu, günümüzde yaşanan bu salgının etkileriyle karşımıza çıkmaktadır.

Stanford Üniversitesi tarafından 2015 yılında yapılan araştırma, bu noktada önemli ipuçları taşıyor. Sanal ortam üzerinde kurulan ofis sisteminde, daha az mola ve daha rahat çalışma ortamı nedeni ile yüksek verimlilik elde edildiği gözlemlenmiştir. İstifalar %50 oranında azalmış, şirkete yapılan başvurular artmıştır.  %13 daha yüksek başarı elde edildiği tespit edilen bu sistemin, ülke çapında verim sunacak şekilde geliştirilmesi de zaman alacaktır. Bu alanda şirketlere bu tip çözümleri sunacak uzman kişilerin azlığı da süreci zorlaştıracaktır.

Evden Çalışma(Uzaktan Çalışma) Sisteminin Olumlu Yönlerini Hatırlayalım:

  • Dikkat dağıtıcı unsurların azalması, performansı olumlu yönde etkilemektedir.
  • Bir personelin evde çalışmasına izin vermek, ona karşı duyulan güveni kanıtlamaktadır. Bu durum, personelin yaptığı işin verimini arttırıcı bir rol oynar.
  • Hem çalışan hem de işveren için, ekonomi ve zaman açısından tasarruf sağlanmaktadır.
  • Bireysel ortamda, üretkenlik artmaktadır.
  • Teknolojik gelişmeler sayesinde yönetim kolaylaşmaktadır.

 

Şu anda koronavirüs salgınının kuluçka işlemi nedeni ile zorunlu hale gelen bu sistem, maddeler halinde değerlendirildiğinde birçok avantaj sunmaktadır.  Ancak bu durum, hazırlıksız olan şirketler ve bireyler için büyük bir sorun olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Fiziksel olarak yapılması gereken işlemler içinse robotların önemini anladığımız gerçeğini de ayrıca göstermiş oluyor. Kriz dönemi sona erdikten sonra küçük topluluklar halinde çeşitli çalışma modelleri test edilebilir ve daha geniş kapsamda uygulamaya konulabilir. Serbest çalışan gücünün bu sürece entegre edilmesi de pozitif etkilerin ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Bonus:

Workest’ın yaptığı son araştırmaya göre şirket sahiplerinin %40’ı çalışanlarını uzaktan çalışmaları için motive etmektedir.

 

Körfez şirketleri üzerinde yapılan son araştırmada, yarısından fazlasının herhangi bir uzaktan çalışma ile ilgili bir senaryosunun olmadığı ortaya çıkmıştır.

 

Birleşik Krallık tarafından; çalışanlar, şirket sahipleri ve iş dünyası için bir rehber paylaşılmıştır:

Şirket sahipleri için rehber.

Çalışanlar için rehber.

İş dünyası için rehber.

 

Referanslar:

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
ÇevreSağlıkYapay Zeka

Su Kirliliğine Karşı Yapay Zekanın Öncü Rolü

Geleceğin İş DünyasıGirişimcilikLiderlik

İnovasyonu ve Büyümeyi Teşvik Etmek: İç Girişimciliğin Gücü

İklim DeğişikliğiKüresel RisklerSağlık

Risk Size Ait Nefes Alın: Hava Kirliliği ve Sürdürülebilirlik Hakkında Endişe Verici Gerçek

SağlıkYapay Zeka

Daha Hızlı İlaç Keşifleri İçin Makine Öğrenmesi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir