Günümüz teknoloji endüstrisi erkeklerin egemenliği altında; ancak dünyanın önde gelen eğitim teknolojisi markalarının bazılarını kadınlar kurdu ve pastayı halen büyütmekle meşguller. Bu kadınların ortak özelliği ise geçmişte öğretmenlik tecrübelerinin olması.
Crunchbase’in veri tabanına göre dünyada 3,324, Avrupa’da ise 592 Eğitim Teknolojileri (EdTech) üzerine çalışmakta olan irili ufaklı birçok şirket bulunmaktadır. IDC’nin yaptığı bir analize göre de bu sektör 2017-2022 yılları arasında dünya çapında %4,1 bileşen büyüme ile gelişmeye devam etmesi beklenmektedir.
Yalnızca Birleşik Krallık’ta EdTech şirketleri £170 milyon ile ekonomiye katkıda bulunuyor. Artan eğitim maliyetleri ve okulların eğitim bütçelerinde kısıtlamaya gittiği bu dönemde Eğitim Bakanlığı, yayımladığı Eğitim Teknolojileri Strateji Dokümanı’nda EdTech’in bu zorluklara merhem olabileceğini belirtmekte ve bu sebeple olsa gerek ki Birleşik Krallık dünyanın en iyi EdTech ekosisteminin kurulması için düğmeye bastı.
Yalnızca strateji dokümanı ile sınırlı kalmayan gelişmeler ile Birleşik Krallık EdTech Danışma Kurulu’nu (Danışma Kurulu’nda Başlangıç Noktası’nın Eğitim çalışmalarında birlikte yol arkadaşlığı ettiği Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde bu yıl dinleme fırsatı yakaladığımız Prof. Rose Luckin de yer alıyor) da kurarak ekosistemin gelişmesi için çalışmalara başladığını duyurdu.
Teknolojinin erkek egemenliğinde olduğu dünyamızda, eğitim sektörü ise tam tersine kadınların baskın olduğu bir alan. Ülkemizde de dünya ile paralel olarak, öğretmenlerin dağılımına baktığımızda örgün eğitimde kadın öğretmenlerin oranının %59 olduğunu görüyoruz.
Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim İstatistikleri 17/18
Başlangıç Noktası olarak, eğitim alanında yaşanan sorunları günlük hayatta gözlemleme fırsatı yakalayan (çoğunluğunu kadınların oluşturduğu) öğretmenlerin teknolojiyi bir araç olarak kullanarak zorluklara çözüm üretmesinin daha kolay olduğunu düşünmekteyiz. Bu sebeple bu yazımızda EdTech endüstrisinde başarı yakalamış kadın öğretmenlerin bazı hikayelerini kaleme aldık.
Stanford Üniversitesi Profesörü Daphne Koller, bir dersini çevrimiçi bir video ile anlatmaya başladı ve kendisi gibi eğitmen olan Andew Ng ile birlikte 7 yıllık serüvende 40 milyon kullanıcıya erişmiş, bir unicorn olan Coursera’nın kurulmasına ön ayak oldu.
Erkek egemen bu teknoloji endüstrisinde en önemli başarılardan bir tanesi de Linkedin’e 1,5 milyar ABD Doları’na satılan Lynda oldu. Lynda’yı kuran Lynda Weinman, Lynda kuruluşu öncesi Kaliforniya’da Art Center College of Design’da dijital medya ve grafik alanında ders veren bir öğretmendi.
İngiltere’de ilkokul öğretmeni olan Susie Seaton, ders çıkışında, evinde “Teknoloji alanında birçok gelişme var. Peki, bu teknolojiler sınıfta nasıl başarıya destek olur?” sorusuna cevap olarak Twinkl’ı ilkokul öğretmenleri için merkezi bir ders kütüphanesi olmak üzere eşi ile birlikte 2010 yılında kurdu. Genel merkezi İngiltere’de bulunan Twinkl hali hazırda 500’ün üzerinde çalışanı ile yarım milyonun üzerinde içeriğe sahip.
Priya Lakhani ise 2 yıllık üniversitede öğretim deneyiminin, eğitimcilerin yaşadığı zorluğu anlamasına yardım etmesine olanak sağladığını belirterek, bu deneyimi sayesinde yapay zekâ destekli platform girişimi olan Century Tech’i kurduğunu belirtiyor. Century Tech hali hazırda Lübnan’dan Belçika’ya farklı eğitim kurumlarına destek hizmeti sağlıyor.
İyi örneklerin ve başarılı bireylerin listesinin artırılması mümkün. Bu listeyi Türkiye için de oluşturmak için çalışmalara saha çalışması içerisinde bulunan öğretmenler ile başlamak ise bir zorunluluk. Başlangıç Noktası olarak Mart ayında yayımladığımız 2023 Eğitim Vizyonu – Öğretmen Eğitimine Yönelik Tasarım Odaklı Yaklaşım Raporu’nda öğretmenlerin hali hazırda yaşadığı zorluklara çözüm olabileceğini düşündüğümüz dokuz ayrı iş modelini öğretmenlerimizin de bizzat katılımı ile gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmasında geliştirme fırsatımız olmuştu.
Öğretmenlerimizi eğitim alanında yaşanan sorunlara çare üreten ve bu çareyi küreselleştirmeyi teşvik eden bir sistem ve stratejiyi kurguladığımız zaman Türkiye EdTech ekosisteminin oluşması için en önemli adımı atmış olacağız. Böylelikle kadın egemenliğinde bulunan eğitim alanında, dünya çapında namı duyulacak kadın girişimi EdTech şirketlerinin varlığını hep birlikte kutlayacağız.
Öğretmenlerin de dahil olduğu disiplinler arası katılım ile düzenlenen Tasarım Odaklı Eğitim Atölyesi: