Sera gazı emisyonlarının azaltılmasında enerji sektörü büyük rol oynuyor. Rüzgar ve güneş gibi temel teknolojilerin günümüzde geniş çapta ticarileştirilmesinin yanı sıra, iklim değişiklikleriyle mücadele amacıyla, enerji teknolojileri de sürekli olarak gelişmeye devam ediyor.
Yakın gelecekte enerji sektörünü şekillendirmesi beklenen bazı iklim dostu teknolojiler bulunuyor.
Yüzer Rüzgar
Yüzer rüzgar teknolojisi; 50m.veya daha az derinlikte olan ve kıyıya yakın derin deniz tabanlarına sahip bölgelerdeki açık deniz rüzgar kulelerinden çok daha derin sularda bulunan rüzgar enerjisi kaynaklarından yararlanma potansiyeli sunuyor.
Yeşil Hidrojen
Karbondan arınmak, neredeyse dünyadaki tüm ülkelerin 2050 için belirlediği hedefler arasında yer alıyor. Bunu başarmak içinse hidrojen gibi bir elementin üretimini karbondan arındırmak önem taşıyor. Bu teknoloji; elektroliz olarak bilinen kimyasal bir süreçle hafif ve oldukça reaktif bir yakıt olan hidrojen üretimine dayanıyor. Bu yöntem, hidrojeni sudaki oksijenden ayırmak için elektrik akımı kullanıyor. Bu elektriğin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi durumunda ise karbon salınımı yapmadan enerji üretimi yapılabileceği öngörülüyor.
Yeni Nesil Piller
Sayaç arkası için yeni nesil piller ve katı hal lityum-metal kamu hizmeti ölçeğinde depolama, enerji yoğunluğu, pil dayanıklılığı ve güvenliği açısından mevcut pil teknolojisi üzerinde büyük iyileştirmeler sunarken aynı zamanda, daha hızlı şarj süreleri de sağlıyor.
Üretim başarılı bir şekilde ölçeklenebilirse, kullanım ömürleri ve sürüş menzilleri günümüzün geleneksel araçlarıyla karşılaştırılabilir pillere sahip elektrikli araçların geliştirilmesine olanak tanıyacağından, bu durumun özellikle otomotiv pazarı için dönüştürücü olabileceği düşünülüyor.
Termal Enerji Depolaması
Termal enerji depolama; bölgesel ısıtma ve soğutmadaki zirveleri yönetmek için kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Sıcak veya soğuk suyun, talep artışı olduğunda, kullanılmak üzere yalıtımlı depolarda kullanılması anlamına geliyor.
Isıtma veya soğutma amaçlı termal enerji depolamasının en büyük katkıyı binalara ve hafif sanayiye sağlayacağı düşünülüyor. Bu sistemin ayrıca ısı pompalarının daha az etkili olduğu bölgelerde çok büyük bir etkiye sahip olabileceği ve soğuk zincir sistemleri için de faydalı olacağı öngörülüyor.
Karbon Yakalama ve Depolama ile Biyoenerji
Karbon yakalama ve depolama ile biyoenerji, biyokütleden biyoenerjiyi çıkarma ve karbonu yakalayıp depolayarak atmosferden uzaklaştırma işlemi anlamına geliyor. Diğer karbon azaltma seçenekleriyle karşılaştırıldığında nispeten daha yüksek maliyetli olan bu teknolojinin iklim politikası girişimleri tarafından yönlendirilmesi ve potansiyel olarak farklı yakıt türlerinin, CCS yaklaşımlarının ve hedef endüstrilerin bir karışımını içeren gerçek dünyadaki yaygın dağıtım ile desteklenmesi önem taşıyor.
Bu yazı alıntıdır.