Akıllı ŞehirlerİnşaatSürdürülebilirlik

Evinizi 3D Yazı ile Üretmek İster misiniz?

Günümüzde birçok sektör enerji tasarrufu ve herkes için daha sürdürülebilir bir gelecek adına sayıca önlem almaktadır. Özellikle gündelik yaşamlarımızda ulaşım, yiyecek, giyim banyo vb. alanlarda çeşitli inisiyatifler alınmaktadır. Her ne kadar yaşadığımız evler ve bu evlerin inşaatı ilgili sürdürebilirlik amaçları doğrultusunda nasibini alsa da inşaat hususunda İsveçli bir start-up olan ConcretePrint belki de en sürdürülebilir ve en pratik çözümlerden birini ortaya koydu. Bu start-up evleri inşa etmek yerine onları 3D yazıcı ile üreten bir teknoloji geliştirdi. Halihazırda 3D yazıcılar ile birçok nesne üretilebilmektedir ancak baştan sona bütün bir evin inşa edilmesi oldukça yenilikçi bir atılımdır. ConcretePrint ortaya koyduğu bu teknoloji ile 150m2’lik bir evi 24-48 saat aralığında inşa edebilme kapasitesine sahiptir. Bu denli bir sürede inşaat yapılması, planlama, lojistik ve en önemlisi de atık yönetimi hususunda büyük faydalar sağlamakta ve genel maliyetleri takriben %30 kısmaktadır. Elektrik döşemecilere göre ise elektrik tesisatının yerleştirilmesi süresi yarı yarıya düşmektedir. Ayrıca insan kaynaklı yapılabilecek hatalar en aza indirilmekte ve inşaatta ilgili mimari plana uyum maksimuma çıkarılmaktadır. NorDan isimli Norveç asıllı başka bir firma da yine aynı şekilde 3D yazıcı ile üretilmiş pencere çerçevesi üretmekte ve pencere takım süresini normal gereken zamanın 3’te birine indirmektedir. ConcretePrint’in planlarına göre tam döşeli bir evin anahtar teslimatı yaklaşık 1 ay sürmesi beklenmektedir günümüzdeki süreleri göz önünde bulundurursak bu mükemmele yakın bir hızdır. Firma ilk “sembolik” açılış inşaatını 2021 gibi kısa bir zaman önce gerçekleştirdi ve gözünü yukarılara dikti. Firmanın planları burada da sınırlı kalmayıp ilgili operasyonlarını daha da dijitalleştirmeye yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Firmaya göre yakın bir gelecekte online bir uygulama üzerinde kullanıcılar hayallerindeki evi kendileri tasarlayabilecek ve tek bir tuşla satın alımını yapabilecekler ve akabinde robot bir ekip belirlenen yere intikal edip evi “yazmaya” başlayacak ve akabinde son dokunuşları (boya vb. estetiksel kısımları) insanlara bırakacak!

Tüm bu teknoloji her ne kadar emekleme aşamasında ve umut vadediyor olsa da ilgili 3D yazıcı için kullanılan maddenin çimento olması bu teknolojinin eleştirilerin odağında kalmasına yol açmaktadır. Zira çimento üretimi halen oldukça yüklü miktarda karbon dioksit salınımı yapmaktadır. Çimento ve yapı malzemelerinde gelecekte kullanıcılık sürdürebilir yaklaşımlar ilgili 3D odağı ile birleşirse ev inşaatlarında ciddi atılımlar ziyadesiyle mümkün olacaktır.

Yesugay OBA

Yesugay OBA küresel bir danışmanlık şirketinde, yönetici danışman olarak çalışmakta va dijital strateji ve dönüşüm alanında hizmet vermektedir. Yesugay günümüz teknolojilerine ve teknolojinin kullanım alanlarına özel bir ilgi duymaktadır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
ÇevreEkolojiSürdürülebilirlik

Yeşil Tüketimin İzinde: Ekotüketim ve Geleceğe Daha Yeşil Adımlar

BiyoteknolojiİnovasyonSürdürülebilirlik

Güneş Enerjisiyle Yaşayan Mikroplar: CO2'den Sürdürülebilir Geleceğe Köprü!

DeğişimİnşaatSürdürülebilirlik

Geleceğin Ahşap Şehirleri

DoğaSağlıkSürdürülebilirlik

Küresel Isınma ve Sivrisinekler: Hayvanlarla İlişkimizin Dönüşümü

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir