BlockchainHukuk

Hukukta Gri Bölgeler İçin Token Uygulaması

Konu: Yaratıcı yıkıcılık çağı (Age of disruption) öncesi kuralları ve çalışma biçimleri belirlenen kurumlar ile farkli disiplinlerin bir araya gelerek inovasyona yol actigi bu çağda kurulan şirketlere veya gerçekleştirilen anonim eylemlere karşılık vermekte zorlanıyor. Hukuk da bu sektörlerden biri. Hukuk kendi dijital dönüşümünü gerçekleştirene kadar geçici bir çözüm olmak üzere bir önerim var: Blockchain teknolojisi ile token kullanmak.

Zorlanılan hukuki alanlara örnek: Deepfakes buna bir örnek olarak verilebilir. Yapay zekânın makine öğrenmesi özelliğini kullanarak yaratılan bu sahte videolarda yaratılacak bir kişiye gerçeğinden ayırt edilmeksizin bir konuşma yaptırılabilir veya birçok yöntemle bir skandalın içine itilebilir. Bunun hukuki karşılığı birçok ülkede henüz gri bir bölgede ve cezai karşılığı net değil.

Çözüm önerim: İçinde bulunduğumuz geçiş döneminde, karşılığı şu anki haliyle bulunmayan “suçlara” etik değerler çerçevesinde token’lar verilebilir. Bu token’lar hem kayıt anlamında faydalı olacaktır hem de yurt dışında çok yaygın olan “public shame” (belki kamuoyu önünde utandırmak diyebiliriz) kültürünü de geliştirebilir.

Örnek: Deepfake konusunda suçun bir karşılığı yoksa ve bu konuda bir suç işlendiyse, o kişiye 5 adet token verilebilir. Bu token’lar hayat boyu kayıt olarak kalır, savcılıktan işe giriş belgesinde bile görülebilir. Aynı zamanda, herkesin dikkatli olması ve kamuoyu utancı yaratılması için (eğer gizlilik kurallarını ihlal etmiyorsa) her mahallede kimin kaç token’ı var gibi bir bilgi yayılabilir.

Hukuka uygunluk: Önerdiğim çözüm şu anki haliyle hukuk kurallarına uymayabilir fakat ben yine de, bu konuda şikâyet etmek yerine fikir üretilmek ve beyin fırtınası yapılmak adına bir tartışma başlatmak istiyorum. Konunun nereye evrileceği ise tartışma sonunda belli olur.

Sonuç: Değişim ve geçiş süreci sancılı oluyor ve biz hala dünya 5-10 yıl sonra nasıl olacak diye konuşuyoruz. Bunu konuşmaya devam edelim fakat sadece geleceği değil, aynı zamanda içinde bulunduğumuz geçiş sürecini hakkında da inovatif fikirler üretelim.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
HukukSiber GüvenlikTeknolojiVeriVeri Güvenliği

Kendinizi ve Başkalarını Korumak: Çevrimiçi Güvenlik Yasalarının Önemi

BitcoinBlockchain

Blok Zinciri Şehirlerin Büyümesini Nasıl Destekleyebilir?

Etkili Genç LiderHukukSürdürülebilirlik

Hukukta Sürdürülebilirlik Ne Kadar Sürdürülebilir?

BlockchainDijital DönüşümGaming

Gelecek Vadeden Bir Sektör: GameFi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir