Küçük ve Orta Boyutlu İşletmeler, milyonlarca insan için istihdam yaratmada önemli bir rol oynarken, ülke ekonomisi için de çok değerli kaynaklar yaratır. Güçlü bir KOBİ ekosistemi, üretkenliği hızlandırır ve ihracatı arttırır.
Tam da bu sebeple özellikle 21. yüzyıl rekabet dünyasında, şirketlerin varlıklarını korumaları için dijitalleşmeye odaklanması gerekiyor.
IDC’nin açıkladığı verilere göre 2019 yılında 1.25 trilyon dolarlık dijital dönüşüm harcamaları, 2022 yılına kadar 2 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakamlardaki ciddi artışın, şirketleri dönüşüm farkındalığına çağırdığı çok açık.
Aynı zamanda dijital dönüşüm çalışmalarının %70 gibi büyük bir oranda başarısızlıkla sonuçlandığı günümüzde, bu konu global çaptaki üst düzey yöneticiler için de risk faktörü olarak değerlendiriliyor. Elbette KOBİ’lerin, geleceği için hayati bir önem taşıyan ve aynı zamanda risk oluşturan dijital dönüşüm yolculuğunda başarılı olmak adına üstesinden gelmesi gereken zorluklar var.
Her Başarılı Yolculuğun Olmazsa Olmaz Başlangıcı: Farkındalık Noktası
KOBİ sahipleri ve yöneticilerinin bu konuda farkındalık sahibi olması çok önemli.
Dijital dönüşüm stratejilerini müşteri deneyimine öncelik vererek geliştirmeleri ise çok kritik. Çünkü dijital dönüşüm, teknolojiyi işletmenin tüm alanlarına entegre ederek şirketin değer sağlama şeklini temelden değiştiriyor.
Yeterli sermayesi olmayan, maliyet baskısıyla çalışan ve çoğunlukla satışa odaklanan işletmeler ise teknolojik dönüşümü erteliyor ve geri plana atıyorlar. Bu noktada müşterilerinin ihtiyaçlarını ve onların teknolojiye nasıl ayak uydurduğunu anlamayan KOBİ’ler ne yazık ki rekabete yenik düşüyor. Dijital dönüşümün müşteriyi elde tutma konusunda yaratabileceği etkinin farkında olan yapılar ise pastanın büyük bir bölümünü elde ediyor, sürdürülebilir başarıyla tanışıyorlar. Tüm bunların dışında birçok küçük işletme sahibi, dijital dönüşümün çalışma şekillerini etkilediğini kabul ediyor ve sürdürülebilir bir başarı elde edebilmek için işlerini dijitale uyarlama projeleri planlıyor.
Bu Planları Yaparken Hangi Faktörler Ön Plana Çıkıyor?
-Çalışan ve Şirket Kültürü
Her şeyden önce şirketin öz bir değerlendirme yapması, nelere sahip olduğunun ve hangi noktalarda eksik kaldığını belirlemesi gerekiyor. Bu noktada sektör analizi ve şirket SWOT analizi, dijital dönüşüm kararı verilmeden önce kesinlikle atlanmaması gereken bir çalışma. İş geliştirme stratejilerinin de bu analizlerin sonuçlarına göre belirlenmesi gerekiyor.
-Bütçe ve Zaman Yönetimi
Genellikle sınırlı bir finansal kaynağa sahip olan küçük ve orta boyutlu işletmeler için bütçe ve zaman yönetimi, şirketin en önemli yönetim unsurları.
Bu noktada dijitalleşmeyi şirketin tüm departmanlarına entegre etmek isteyen yöneticilerin göz önünde bulundurması gereken çok önemli faktörler var. Bunlardan bazıları; kaynakların etkin kullanımı, veri analizi, siber güvenlik, kontrol mekanizmalarının kuvvetli olması, değerlerin korunması, disiplin ve tutarlılık olarak karşımıza çıkıyor. Bu konulara odaklanıp yönetimi optimum şekilde sürdürebilen işletmeler için bütçe ve zaman yönetimi bir problem olmaktan çıkıyor.
-Uzman Desteği
Birçok işletmenin dönüşümü sağlamak için yetkin yöneticisi bulunmuyor. Bu eksikliği gidermek adına onlara yol gösterecek bir danışmanla iletişime geçmeleri ise şirket dönüşümünde pozitif bir rol oynuyor.
-Doğru Tedarikçiler
İşletmelerin dönüşüm yolculuklarında en büyük katkıyı sağlayacak stratejilerden biri de sektörde uzmanlığa sahip tedarikçilerle çalışmak.
Buradaki en önemli nokta ise, bu tedarikçilerin dijital dönüşümün ve müşteri odaklı olmanın önemini gerçekten kavramış ve deneyimlemiş olması. Müşteri deneyimini iyileştirmek adına hedef kitlenizle ilgili içgörüler bulunduran platformlara sahip olan ve bu algoritmalara yatırım yapan tedarikçilerle çalışmak, dijital dönüşüm yolculuğunu yönlendirecek ve önemli kapılar açıyor.
-Tüketicinin İhtiyaçları
Müşterilerin % 84’ü, işletme tarafından sunulan ürün ve hizmet kadar deneyime öncelik veriyor. Tam da bu sebeple dijital dönüşüm, tüm KOBİ’lerin modern tüketicinin ihtiyaçlarıyla buluşmasını kolaylaştıran gerçek bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte her zaman her koşulda iyileştirme yapmak için daha fazla alan olacaktır. Minimum teknolojiyle ve araçlarla da olsa, en iyisini oluşturmak için beklemek ve süreçleri ertelemek yerine, KOBİ sahiplerinin şimdiden dönüşüm için aksiyona geçmesi çok önemli.
Yoksa uzun vadede zarar görmeye devam edecekler…
Kaynaklar:
https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/dijital-donusum-harcamalari-25-milyar-dolara-ulasacak-41453914
https://erpnews.com/the-digital-transformation-of-small-and-medium-sized-enterprises/
https://www.pwc.nl/en/topics/economic-office/europe-monitor/the-digital-transformation-of-smes.html
https://techwireasia.com/2019/02/3-digital-challenges-for-smes-and-how-to-overcome-them/
https://startupanz.com/top-5-challenges-smes-face-digital-transformation-journey/
Bu yazı alıntıdır.sa