Bir arama motoruna “profesör” anahtar kelimesini girdiğinizde çıkan görsellerdeki profesörlerin çoğunun beyaz ve erkek olduğunu biliyor muydunuz? 6 Ağustos 2018 günü Cansu Canca ve başkanlığını yaptığı AI Ethics Lab önderliğinde, Başlangıç Noktası işbirliği ve Joint Idea ev sahipliğinde, Harvard Felsefe Fakültesi akademisyeni Laura Haaber Ihle ve Cansu Canca’nın yönettiği bir “mapping” aktivitesi gerçekleştirdik.
Görsel arama sonuçlarındaki ön yargılar ve büyük teknoloji şirketlerinin görselleri nasıl sunduğu bugün sıkça tartışılan bir konu. “Mapping” etkinliğimizde görsel arama sonuçlarının toplumun dinamiklerine zarar vermeden, topluma faydalı olacak bir biçimde nasıl sunulması gerektiğini tartıştık. Arama sonuçlarındaki görsellerin toplumun bakış açısına yön verdiğini kabul ederek, görsel sonuçları statükoyu mu temsil etmeli, girilmiş anahtar kelimenin gerçek hayattaki verilerine göre mi sonuçları düzenlemeli, yarı-yarıya temsil mi olmalı, yoksa olduğundan fazla temsil edilmek mi doğrudur? Katılımcılar olması gerektiğine inandıklarını seçerek, neden bu seçimi yaptıklarını açıkladılar.
Son olarak teknoloji şirketlerinin nasıl hareket etmesi gerektiğini 5 ilke bağlamında değerlendirdik. Bu bağlamlar sosyal adalet, kar maksimizasyonu, demokrasi, doğruluk ve müdahale etmeme politikası idi. Bu ilkeleri temel alarak, arama motorları ve sosyal medya şirketlerinin hem nasıl hareket etmesi gerektiği hem de nasıl etik davranabilirler sorunlarını tartışmış olduk.
Tartışmalar doğrultusunda çizdiğimiz haritayı genişleterek hem bu olgunun sebebiyet verdiği problemleri tanımlamış, hem de teknoloji devrimi ile beraber gündelik hayatımıza etki etmeye başlayan sorunların üstesinden nasıl gelebileceğimizi tartışmış olduk.
Dünyanın önde gelen kurum ve inisiyatifleri ortaklığında gerçekleştireceğimiz etkinliklerden haberdar olmak için, Başlangıç Noktası’nın sosyal medya hesaplarını takip etmeye devam edin!
Sosyal medya hesaplarımız:
Facebook / Twitter / Likedin / Instagram / Youtube