Kasasız perakende mağaza konsepti ilk olarak Amazon tarafından 2018 yılında Amazon GO adı verilen mağaza ile tanıtılmıştı. Uygulama aracılığı ile mağazaya girişte kendisini tanıtan müşterinin aldığı ürünler mağazaya yerleştirilen kamera ve sensörler ile algılanarak mağazadan ayrılırken kayıtlı ödeme yönteminde tahsil ediliyor.
2021 itibari ile bu modelde çalışan Amazon GO mağaza sayısı 31’e çıkmış durumda. Mağazaya, kayıtlı kartın okutulması, amazon uygulasından mağaza QR kodunun okutulması veya belirli mağazalarda Amazon One (Amazon’un avuç içi damar izi okuma teknolojisi) yöntemleri ile giriş yapmak mümkün.
Amazon, bu teknolojiyi “just walk out” markası ile diğer perakendecilere de satmaya başladı. Kullanılan teknolojinin ilgili çekici olan kısmı ödemeden ziyade müşteri hareketlerinin algılanması, birden fazla kişi ile yapılan ortak alışverişi destekliyor olması ve sanal sepetin doğru şekilde oluşturularak alışverişin sonlandırılması aşamalarındaki kusursuz işleyiş.
MasterCard, Shop Anywhere adı ile markalaştırdığı konseptinde Amazon tarafından da kullanılan, makinelerin görüntülerdeki insanları, yerleri ve nesneleri insan seviyesinde veya çok daha yüksek bir hız ve verimlilikle doğrulukla tanımlamasına olanak tanıyan yapay zeka ve derin öğrenme destekli “computer vision” ile “sensor fusion”teknolojilerini kullanıyor.
Visa, Sberbank ve bir süpermarket zinciri ile Rusya’da take&go markası ile benzer teknolojiyi denediğini duyurdu.
Donanım bağımlılığı olan bu teknoloji aynı zamanda kişisel verinin de yoğun şekilde kullanılmasına ihtiyaç duyuyor.
Kasasız alışveriş deneyimi Türkiye’nin dijital cüzdanı BKM Express tarafından da farklı bir model ile uygulamaya konularak Vakko işbirliği ile ilk olarak deneyimlendi.
D&R ile 2018 yılında yapılan proje de aynı konseptte farklı bir örnek olarak kullanıma sunuldu.
Migros’un aktif olarak kullanılan Mkolay çözümünde ürünler alışveriş esnasında barkod okutularak sepete ekleniyor ve JetKasa da QR okutularak ödeme tamamlanıyor.