Metaverse’ün tanımı en basit şekilde, “Algılanan bir sanal evrene bağlı, kalıcı ve paylaşılan 3D sanal alan” olarak yapılabilir. Mark Zuckerberg ise Metaverse’ü “Sadece bakmak yerine, içinde bulunduğumuz internet” olarak açıklıyor.
Peki sanal evrenler oluşturmak için bir araya gelen bileşenler neler?
Avatarlar
Avatarlar, oyuncuların 3D temsilleri olarak tanımlanabilir. Metaverse’te kullanıcılar, istedikleri herhangi bir fiziksel özelliği ve kişiliği alabilen, özelleştirilmiş avatarlar oluşturabilir ve diğer kullanıcıların avatarlarıyla etkileşime girebilir.
Farklı bileşenler arasında sorunsuz hareket etme
Bugün bir sanal evren oluşturabilecek birçok farklı bileşen bulunuyor. Ancak bu parçaları bir araya getiren ve aynı avatarla tüm evrende sorunsuz bir şekilde hareket etmemize olanak sunan bir platform henüz bulunmuyor.
Ortaya çıkan yeni kullanıcı davranışları
Mevcut VR uygulamalarında olduğu gibi dar bir işlevsellik yelpazesiyle sınırlı olmanın aksine, kullanıcılar Metaverse’te istedikleri her şeyi yapabiliyor. Örneğin iki oyuncu karşılıklı satranç oynuyorsa, oyunu tamamlamaları gerekmiyor. Bunun yerine sanal köpekleriyle yürüyüşe çıkabiliyor ve ardından günün ilerleyen saatlerinde ya da haftanın ilerleyen günlerinde oyunlarını tamamlamak üzere aynı yere geri gelebiliyorlar.
Üst düzey kullanıcı deneyimi sunan olgun teknoloji
Doğru teknoloji, üst düzey bir Metaverse deneyimi yaratmanın kritik parçalarından biri olarak gösterilebilir. Bugün; yüksek kaliteli sanal gerçeklik başlıklarından daha iyi bilgisayarlara, artırılmış gerçeklikten daha iyi deneyimler sağlamak için sürekli olarak gelişecek hızlı ağlara sahip bulunuyoruz.
Ayrıca arabalar, binalar veya köprüler gibi fiziksel obje ve yapıların tam karşılığı olan sanal modeller ve kullanıcı için bir dokunma veya hareket deneyimi yaratan dokunsal teknoloji yaratma yollarımız da bulunuyor.
Birlikte çalışabilirlik
Bugün dijital dünya; her mağazanın kendi para birimini, içeriğini ve kimlik kartlarını kullandığı bir alışveriş merkezi gibi hareket ediyor.
Bu nedenle Metaverse’te her şeyin birlikte çalışabilir olması gerekiyor. Dijital varlıklar, içerik ve verilerin alandan alana ve faaliyetten faaliyete taşınması gerekiyor. Örneğin, Porsche’un Metaverse’teki mağazasından bir araba satın aldığınızda, o arabayı sanal dünyada sürebilmeniz gerekiyor.
Metaverse’ü Daha Yakından Tanımamızı Sağlayacak Örnekler
Fortnite
Fortnite CEO’su Tim Sweeney, son birkaç yılda şirketi oyundan daha fazlası olarak kurmaya yönelik çeşitli hamlelerde bulundu. 2020 yılında rapçi Travis Scott ile gerçekleştirilen sanal konser ise bunlardan biriydi. Toplamda 12,3 milyon kişinin katıldığı konser, Fortnite’ın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük etkinlik oldu.
Facebook Horizon
Facebook, genişletilmiş VR dünyası Horizon ile kendini Metaverse’e doğru konumlandırmaya başladı. Facebook; Horizon’ı, VR’da keşfedebileceğiniz, oynayabileceğiniz ve başkalarıyla birlikte oluşturabileceğiniz bir sosyal deneyim olarak tanımlıyor.
Somnium Space
Sanal gayrimenkul ticaretini ve sahipliğini destekleyen bir VR dünya oluşturucu platformu olan Somnium Space’in, mülk satın almak için kullanılabilecek Somnium Cubes isimli para birimi de bulunuyor. VR mülkünün satışı, platform için birincil finansman görevi görüyor ve platform için gayrimenkul, sosyal ağ, e-ticaret, oyun ve etkinlikler gibi aktiviteler için kullanılabiliyor.
IMVU
Avatar tabanlı büyük bir 3D sosyal ağ olan IMVU; kullanıcılara arkadaşlarıyla etkileşime geçebilme, alışveriş yapabilme, toplantılara katılma ve sanal ürünler oluşturarak gerçek para kazanma gibi olanaklar sunuyor. 7 milyondan fazla kullanıcısı bulunan platformda, günlük ortalama vakit geçirme süresi ise 55 dakika.
Bugün sunduğu teknoloji ve yeteneklerin yanı sıra, Metaverse’te zaman içinde çok farklı ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmaya devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle Metaverse hem bireyler hem de markalar için büyük bir potansiyel vadediyor.
Bu yazı alıntıdır.