Metaverse

2022’de Karşımıza Çıkacak En Büyük Sanal, Arttırılmış ve Karma Gerçeklik Trendleri

Hayatlarımızın dijitalleşmesi, pandeminin başlangıcından bu yana büyük ölçüde hızlandı. Bu durum sanal dünyalar etrafındaki ilgi ve inovasyonda büyümeyi de beraberinde getiriyor. Bazı sanal eğilimlerin 2022 ve sonrasında hayatımızı şekillendirmede daha önemli rol oynayacağı düşünülüyor.

XR ve Metaverse

 Metaverse, pek çok kişinin heyecanla yaklaştığı bir odak noktası haline gelmiş durumda. XR, yani genişletilmiş gerçekliğin daha sürükleyici, deneyimsel ortamların konseptlerinin merkezinde yer alması ise XR’ın, Metaverse’in en çok dikkat çeken versiyonu olmasını sağlıyor.

Ancak üç boyutlu ortamlar, avatarlar ve oyunlaştırma gibi kavramların VR (sanal gerçeklik) arayüzleriyle başarılı bir uyum sağlaması; AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisinin ise sanal ve gerçek dünya arasındaki sınırları ortadan kaldırmasına bağlı olarak her birinin Metaverse ile örtüşen iyi fikirler doğurabileceği tahmin ediliyor.

Daha Gelişmiş Kulaklıklar ve Donanım

 Tüm teknolojilerde olduğu gibi, sanal gerçekliğe erişmek için gerekli donanımın da zaman içinde boyut olarak küçülmesi ve çok daha güçlü hale gelmesi beklentiler arasında yer alıyor. Kaliforniya’da yeni kurulan Mojo Vision isimli şirketin bilgileri doğrudan retinaya yansıtan AR kontak lenslerini üretmiş olması gibi özellikle kafaya bağlanan donanımların, VR kulaklıkların ve AR cihazlarının çok daha hafif hale geleceği tahmin ediliyor.

Perakende Sektöründe XR Etkisi

 Perakende sektörü, pandeminin etkisiyle birlikte, büyük ve kalıcı bir dönümden geçiyor, bu da XR teknolojileriyle yenilik yaparak alışveriş deneyimlerini daha sürükleyici ve ilgi çekici hale getirebilmek adına birçok fırsat sunuyor. AR teknolojisi, müşterilerin aradıkları ürünleri raflarda daha kolay bulmaları, geri bildirimlerini daha rahat yapabilmeleri gibi avantajlar yaratırken, VR ise müşterilerin mücevher, kıyafet gibi ürünleri sanal olarak deneyebilmesine olanak sağlıyor. Perakende sektöründeki şirketlerin de bundan sonraki süreçte, rakiplerinden bir adım öne çıkabilmek adına, bu gelişmelere uyum sağlamaları gerekiyor.

XR ve 5G

 5G, şu anda mevcut mobil ağlardan yaklaşık 20 kat daha hızlı internet erişimi sağlarken bu teknolojinin kullanıma sunulması da günden güne hız kazanıyor. Ancak, 5G’nin sunduğu faydaların sadece daha hızlı veri iletimiyle sınırlı kalmayacağı bir gerçek. XR’ı çalıştırmak için gerekli büyük veri hacimlerini içermesi, kablosuz ve bulut tabanlı VR ve AR teknolojilerini desteklemesi gibi olasılıklar, beklentiler arasında yer alıyor. 2022 yılında 5G’nin diğer kullanım durumlarına yönelik çözümlerin ortaya çıkacağı ve 5G sayesinde, XR teknolojisinden yararlanmak isteyen pek çok şirketin büyük altyapı yatırımları yapmasına gerek kalmayacağı tahmin ediliyor.

Eğitim Alanında VR

 Çevrimiçi öğrenme, uzaktan eğitim gibi kavramların hayatımızda daha fazla yer almaya başlamasıyla birlikte, sanal uygulamaların da bu süreçte önemli rol oynayacağı düşünülüyor. XR teknolojilerinin; öğrencilerin, kuantum fiziğinden tarihsel olaylara kadar pek çok alanda, kavramları ilginç ve ilgi çekici şekilde görselleştirmelerine yardımcı olması bekleniyor. VR’ın ise itfaiyecileri, orman yangınlarıyla mücadele simülasyonu gibi alanlarda etkili olacağı düşünülüyor.

 

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
GelecekMerkeziyetsizlikMetaverse

Metaverse Evreninde Bir İş Yeri Mümkün mü?

Metaverse

Metaverse, GameFi’nin Düşüşünü Tersine Çevirmenin Anahtarı Olabilir

Dijital DönüşümMetaverse

Citigroup “Metaverse ve Para, Geleceğin Şifresini Çözme” Başlıklı Raporunu Yayımladı

Dijital HizmetMetaverse

Meta’dan ‘Avatar Modası’ Adımı

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir