GenelKodluyoruzTeknoloji

NASA Space Apps Challenge Şanlıurfa’da! Gurur Duyacağımız Bir Hikaye

Bu yazımda, hepimizi çok heyecanlandıracağını umduğum güzel bir haberi gençlerin dilinden anlatmak istiyorum.

Yunus Yaşar, Kodluyoruz’da tanıştığım yüzlerce idealist gençten biri. Yunus’u kendine has kılansa büyük hayaller kurması ve bu hayallerinin peşinden yılmadan gidebilmesi. Arkadaşlarıyla bu yıl Şanlıurfa’da NASA Space Apps Challenge düzenleyecekler. Dünyada bu etkinliği düzenlemek için NASA’nın onayladığı 177 yerden biri oldular – Türkiye’de ise üç yerden biri. Pek çok heves kırıcı insan ve engele rağmen bunu başardılar. Biz Kodluyoruz olarak onların yanındayız ve bizim gibi kendilerine sponsor olmak isteyenleri aramıza
bekliyoruz.
Şimdi onları dinleme zamanı:

Kendini tanıtır mısın Yunus?
Ben Yunus Yaşar, Kodluyoruz Şanlıurfa topluluk liderlerinden biriyim ve Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Topluluğu Projesi Yöneticisi olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Harran Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Bizim Bilim ve Teknoloji Topluluğu olarak amacımız ulusal ve uluslararası alanda hem üniversitemizin hem Şanlıurfa’nın bilinirliğinin artmasına katkı sağlamak. Bu işe başta kadınlar olmak üzere bütün bireyleri girişimciliğe ve üretmeye teşvik etmek amacıyla başladık. Geçtiğimiz yıllarda Django Girls kodlama atölyesi etkinliğini Github ve Kadınyazılımcı sponsorluğunda gerçekleştirdik.

NASA Space Apps Challenge’ı Şanlıurfa’ya getirme fikri nereden çıktı?
Kodluyoruz’la tanıştıktan sonra ekip arkadaşlarıma Kodluyoruz ortaklığında daha büyük bir proje hayata geçirmek istediğimi söyledim. Uzay bilimine olan merakım bunda etkiliydi, ama ayrıca üniversitedeki tüm gençlerin araştırma geliştirme ve iş deneyimlerinin gelişmesini de istiyordum. Bunun için Kodluyoruz ortaklığında böyle bir girişimde bulunmak istediğimi belirttim. Ağustos 2018’de NASA ile görüşmelerimize başladık. Bu görüşmelerimizde bize birçok soruları oldu. Bu sorulardan bazıları şu şekildeydi: Daha önce hangi organizasyonları düzenlediniz, bu organizasyonlardaki yetkileriniz nelerdi? Daha önce düzenlediğiniz organizasyonlarda çalıştınız kurum ve kuruluşlar nelerdi? Bu organizasyonda hangi kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmayı planlıyorsunuz? Bu etkinliği neden yapmak istiyorsunuz? Ortaklarınız kimler? Vb…

Temmuz 2019’da bu süreç sonuçlandı ve şimdi etkinliğin organizasyon sürecini Kodluyoruz, Harran Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Topluluğu ve NASA partnerliğinde ilerletiyoruz.

Peki nedir bu NASA Space Apps Challenge?
NASA bu etkinliği tüm dünyada yaklaşık 100 ülke ve 177 şehirde eş zamanlı olarak düzenliyor. Bu yıl Türkiye’de sadece Elazığ, Ankara ve Şanlıurfa’da düzenlenecek. NASA tarafından verilecek kaynaklar ve teknolojiyle dünyada ve uzayda yaşanan zorluklara çözümler üretmeye ve interneti kullanarak dünyadaki ve uzaydaki sorunlara da farklılık yaratmaya ilgi duyan kişileri bir araya getirmeyi amaçlayan etkinlikte katılımcılar, tüm dünyada sayıları 18 bini geçecek olan diğer katılımcılarla iş birliği yapabilecekleri gibi, takım halinde ya da bireysel olarak da projelerini hazırlayabilecekler. “NASA International Space Apps Challenge” etkinliği, 48 saat sürecek ve tüm dünyada aynı anda başlayıp sona erecek.

NASA Space Apps Challenge nerede, ne zaman olacak?
NASA Space Apps Challenge etkinliğinin Şanlıurfa, Türkiye ayağı 18-20 Ekim tarihlerinde Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü’nde #sınırlarınötesinde düzenlenecek.

Hackathon sonunda neyi başarmayı hedefliyorsunuz?
Katılımcılar, uygulama geliştirmeye ek olarak robotik, veri görselleştirme, donanım, hikâye geliştirme, oyun üretimi ve tasarım gibi alanlarda proje ve çözümler geliştirebilecekler. Katılımcılar ayrıca “Dünya Okyanusları”, “Ayımız”, “Yakın ve Uzak Gezegenler”, “Yıldızlar” ve “Dünyamızda Yaşamak” olmak üzere beş ana başlık altında toplam 50 konuda çalışarak çözüm geliştirebilecekler.

Konular henüz açıklanmadı ama kategorilerle ilgili detaylı bilgi burada:
https://2019.spaceappschallenge.org/challenges/

Etkinlik katılımcıları bu ana başlıklar altında belirlenen alanlardan birini seçerek teknoloji çözümü geliştirecek. 2014’de düzenlenen etkinlikten örnek vermek gerekirse, Uzayda Teknoloji ana başlığına ilgi duyan bir katılımcı bu kategori altında yer alan “Derin uzayda
internet bağlantısı sağlama”, “Cep telefonunu bir uyduya dönüştürme”, “Bir uyduya komuta etme”, “Kitlesel iş birliği ile Sanal Yer istasyonu Geliştirme” konularından birinde teknoloji çözümleri geliştirdiler. 2019’da düzenlenen etkinliğin konu başlıkları belirlendikten sonra
sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Ödül ne olacak?
Türkiye’nin değerli akademisyen, girişimci ve bilim insanlarından oluşan jürinin seçtiği iki proje ve halkın oylarıyla seçilecek olan bir proje, global etkinlikte Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanacak. Türkiye’den global etkinlikte de başarılı bulunan fikirler NASA’nın Amerika’daki Florida Uzay Merkezinde düzenlenen bir lansmana katılma hakkına sahip olacak.

Buraya kimler, nasıl katılabilir?
Yarışmaya katılmak için kod yazarı, astrofizikçi ya da mühendis olmanıza gerek yok! Kapımız herkese açık. Etkinliğin detaylı bilgisine ve ön başvuru formuna buradan ulaşabilir, etkinliğe ait sosyal medya hesaplarına ise aşağıdaki bağlantılardan gidebilirsiniz.

instagram.com/sacturkey

twitter.com/sacturkey

Katılımcılar Urfa’da nerede kalacak?
17 Ekim ve 20 Ekim gecesi tarihlerinde birer gün minderler ile şehir dışından katılan katılımcılar için etkinlik alanında konaklama imkanı sunacağız. Şu anda konaklama için farklı sponsorluk arayışlarımız devam ediyor.

Bu etkinliği yaparken önünüze çıkan en büyük engeller nelerdi?
Etkinliği düzenleyebileceğimize dair onay yazısı bize biraz geç geldi. Bundan dolayı
yetiştiremeyeceğimize dair bazı eleştiriler aldık ama süreci gayet güzel bir şekilde ilerlettik.
Yine de sponsor olacak firmalarla en az 3 ay önceden iletişim kurmak gerekiyordu ve bu
konuda sorunlar yaşadık. Ama tüm bu sorunlara rağmen ekibim ve ben yılmadık; bu süreci çok
başarılı bir şekilde yürüttük.

Bu etkinlikle gerçekleştirmek istediğin hayalin nedir?
Küçükken Battlestar Galactica dizisini ve Star Wars serisini çok sever, büyük bir
hayranlıkla izlerdim ve uzay ile ilgili hayallerimi gerçekleştirmek için hep NASA’yı ziyaret
etmek isterdim ama bu hayalimi henüz gerçekleştiremedim. Benim gibi hayali olan genç
insanlara bu imkanı sağlayarak onlara NASA’yı ziyaret etme fırsatı yaratmak istiyorum.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

Genel

Başlangıç Noktası Yönetim Kurulu'nun 2024’ten Beklentileri

Genel

Malatya ve Düşündürdükleri

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir