Başarılı bir girişimci olmak için ilk ve en temel kural, iyi bir fikre sahip olmaktır. Ama bundan daha önemli bir konu varsa o da bu fikri bir adım ileri taşıyabilmektir.
İş fikrinizi hayata geçirirken ya da geçirdikten sonra; ihtiyacınız olan en önemli şey, iyi bir iş planınızın olmasıdır.
Faydalı bir iş planı hazırlamak ve böylelikle işinizi her geçen gün daha da büyütebilmek için işinize yarayabilecek bazı ipuçlarını sizin derledik:
- İşe, Hedefinizi ve Vaadinizi Belirleyerek Başlayın
İş planınıza öncelikle kendinizi tanımakla başlayabilirsiniz. Kimsiniz? Ne yapmak istiyorsunuz? Sunacağınız ürün ya da hizmet nedir? Bu soruların cevabını net bir şekilde verdiğinizde, kendinizi potansiyel müşterilerinize anlatmanız ve inandırmanız da bir o kadar kolaylaşacaktır. Unutmayın ki insanların sizi tercih etmesi için onları etkileyecek, gerçekçi bir vaadiniz olması gerekir.
- Hedef Pazarınızı Belirleyin
Ürün ya da hizmetinizi herkese satamazsınız. Bu nedenle hedef pazarınızı ve kitlenizi belirlemelisiniz. İşletmeniz hangi yaş grubuna, erkeklere mi yoksa kadınlara mı ya da hangi meslekten insanlara daha çok hitap ediyor, bu soruların cevaplarını bulun. Akabinde bu hedef kitleye nerede ve nasıl ulaşabileceğinizi, ürün ya da hizmetinizi hangi fiyattan sunduğunuzda alıcı olabileceklerini ve onlarla hangi kanallarla iletişime geçebileceğinizi araştırın.
- Rakiplerinizi Tanıyın
Hayata geçireceğiniz fikir her ne kadar orijinal de olsa hedef pazarınızda muhakkak ki sizinle benzer işler yapan, benzer ürün ve hizmetler sunan rakipleriniz olacaktır. Bu rakipleri iyi araştırın, ne yaptıklarını ve ne yapmadıklarını görün. Sizin fikriniz onlarla ne yönlerden benzeşirken ne yönlerden ayrılıyor, sizi farklı kılan nedir? Gibi sorulara cevap verdiğinizde, kendinizi piyasanın ve rakiplerinizin neresinde konumlayabileceğinizi de daha iyi anlayacaksınız.
- Bütçe Oluşturun
Bir iş fikrini hayata geçirmek, belli bir sermaye gerektirir. Sizin için ne kadar bir sermaye gerektiğini ve sahip olduğunuz bütçeyi titizlikle hesaplayın. Üreteceğiniz ürün ya da hizmetin maliyeti, bu işte sizinle çalışacak insanların ücreti, reklam ve pazarlama kalemlerine harcayacaklarınız hatta kendinizi tanıtmak için dağıtacağınız promosyon ve hediyeler gibi giderler için ne miktarda bir bütçeye ihtiyacınız olduğunu en başından bilmek, sizi beklenmedik sürprizlere karşı koruyacaktır.
Kaynak: https://www.quicksprout.com/how-to-write-a-business-plan-for-your-startup/
Bu yazı alıntıdır.