EğitimGeleceğin İş Dünyası

Yaşam Boyu Öğrenen Olmanın Sırları

“Üzgünüz, yaşam boyu öğrenmede tatil molası mevcut değil”
Başlangıç Noktası

Geleceğin dünyası, geleceğin oyun şartlarıyla beraber hızla gelirken aynı zamanda mevcut dünyanın iş mozaiğini yıkarak, yeni dünya koşullarını baştan şekillendiriyor. Bu sürekli değişim ve belirsizliği anlama sürecinde, bireylerin yetkinliklerini geliştirmeleri ve yeni konularda öğrenme alanlarını geliştirmeleri önem arz ediyor. WEF’in açıkladığı rapora göre şu anda ilkokula yeni girmiş öğrencilerin yüzde 65’i, şimdiki dünyanın düzeninde mevcut olmayan işlerde çalışacakları tahmin ediliyor.

Gelecekte en öncelikli sahip olunması gereken yetkinlik, yaşam boyu öğrenim felsefesiyle hareket etmek olduğunu bilerek günümüz dünyasına baktığımızda ise vaziyet pek de iç açıcı durmuyor. Örneğin Avrupa’da yapılan araştırmaya göre insan sermayesinin sadece yüzde 10’luk bir bölümü geçtiğimiz yıl boyunca resmi veya gayri resmi bir eğitime katıldıkları belirtiliyor.

Diğer taraftan bireyler yaş aldıkça kognitif olarak öğrenme performanslarındaki potansiyel kayıplarla mücadele ediyor. Bu zorluk altında eskiyen yetkinliklerini yenileri ile değiştirme gayreti içerisinde bulunuyor.

İşte bu sebeple, Başlangıç Noktası olarak yaşam boyu öğrenmenin öneminin bir kez daha altını çizerek bazı bazı öneri niteliğinde görüşlerimizi aşağıdaki gibi sıralıyoruz.

  1. Hangi Kaslarını Geliştireceğini Belirle:

Herşeyi öğrenmek, süpürge gibi temizlercesine bilgilere sahip olmak belki de trans-insan döneminde tek bir bilgisayar tuşuyla gerçekleşecek. Ancak takvimleri günümüze çekersek yaşam boyu öğrenmenin bugünden planlı bir şekilde kimlik bulması gerekliliği tüm açıklığıyla ortada. Bu nedenden dolayı hangi alanda mevcut yetkinliklerin geliştirileceği ve hangi yeni yetkinlikler kazanılacağının planlaması yaşam boyu öğrenimin ilk adımı olarak karşımıza çıkıyor.

  1. Sözlerine Bağlı Kal:

Sıcak bir yaz günü, tatil de geldi çattı, o zaman artık biraz rahatlama vakti. Tamam, buna diyecek bir sözümüz olmayabilir. Diğer taraftan başarıya giden yolun salt dinlenmekten geçmediği aşikar. Disiplinli bir şekilde net hedeflerin arkasından koşarken veya dinlenme içerisinde yaşam boyu gelişimi ince ince işlemek oldukça önem arz ediyor. İster uçakta, ister deniz kenarında güneşlenirken, yaşam boyu öğrenme sürecinde tekamül etmenin yeri ve zamanı olmadığını anlamak gerekiyor. Kararlarına bağlı kalmak için de zekice çalışmak ve ilerlemek önem kazanıyor.

  1. Öğrendiklerini Tekrarla:

Öğrendiklerimizi uzun dönemli hafızamıza kazıyarak içselleştirmenin yolu sürekli tekrar etmekten geçtiği yapılan araştırma neticesinde ortaya konuyor. Tabiki bu süreç aslında bir yönden de ters işliyor. Yeni bilgiler doğdukça öğrendiklerimizi unutup üzerine yenilerini inşa etme gereksinimi de söz konusu olabiliyor. Neticede yaşam boyu öğrenmeyi etkin kılan gücün sürekli tekrar etmek olduğu biliniyor.

  1. Aynı Anda Tek Bir Odak Alanı Belirle:

Anda kalabilmek bir sanattır. Anda kalmayı deneyimleyebilen bireyler, sadece tek bir konuya odaklanarak o konuyu en iyi şekilde icra edebilen bireylerdir. Yapılan araştırma neticesinde anda kalmayı beceremeyerek aynı an içerisinde birden fazla konuyla ilgilenen bireylerin “Düşük IQ” sendromuna yakalandığı tespiti yapılıyor. Böylece, uğraş verdikleri hiçbir konuda istenilen performansı sergileyemedikleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. İşte bu sebeple yaşam boyu öğrenme yolunda ilerleyen bireyler aynı anda tek bir işi odak alanı belirleyerek öğrenme kalitelerini arttırabiliyor.

  1. Oku, Oku, Oku:

Yapılan araştırma neticesinde bireylerin ortalama olarak sosyal medyada geçirdikleri zaman neredeyse ikiyüz kitap okumaya denk geliyor. Neden okumalıyız? Bu soruya verilebilecek 30 farklı cevap mevcut. Okumak, yaşam boyu öğrenmede sürekli yeni bilgileri öğrenerek farklı kaynaklar, farklı yazarların görüşleriyle bilgi dağarcığımızı sürekli geliştirmenin en etkin yollarından biridir. Bu fırsatla Bill Gates’in 2019 yazı için önerdiği okuma listesini bahsetmek önemli.

Artık öğrenme kavramı okul sıralarında gerçekleşen bilgi ediniminden çok daha ötede. Öğrenmek, zaman ve yer parametrelerini dikkate almamışcasına yaşam boyuna yayılıyor ve bu yolculuğu benimseyen bireylerin gelecek dünya düzeninde yerleri daha da sağlamlaşıyor.

      6. Keşfet:

Öğrenilmiş sınırların içerisinde hapsedilmiş insan ruhunun özgürleşmesi gerekiyor. Özgürleşen ruh, yeni kavramların, yetkinliklerin ve becerilerin öğrenilmesini daha da kolay içselleşmesini sağlayabiliyor. Geleceğin karmaşık dünyasında azmiyle ve çalışkanlığıyla başarılarının kimlik bulmasını arzulayan birey, özgürleşen ruhu ile yeni ve daha yeniyi keşfederek ilerliyor ve yaşam boyu öğrenme yolcuğunda hanesine bir artı daha koyuyor.

Artık öğrenme kavramı okul sıralarında gerçekleşen bilgi ediniminden çok daha ötede. Öğrenmek, zaman ve yer parametrelerini dikkate almamışcasına yaşam boyuna yayılıyor ve bu yolculuğu benimseyen bireylerin gelecek dünya düzeninde yerleri daha da sağlamlaşıyor.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

Geleceğin İş DünyasıGirişimcilikLiderlik

İnovasyonu ve Büyümeyi Teşvik Etmek: İç Girişimciliğin Gücü

DepremDoğal AfetEğitimSürdürülebilirlik

Kriz Zamanlarında Eğitimi Desteklemenin Önemi: Türkiye'nin Son Depremlerinden Dersler

Dijital DönüşümEğitim

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metaverse’de Sanal Kampüs Kuracak

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir