Dijital DönüşümTeknoloji

Dijital Cüzdanlar

Dijital cüzdanlar kullanıcısının ödeme bilgilerini elektronik ortamda muhafaza eden ve alışveriş esnasında veya para gönderme işleminde bu ödeme kaynakları ve üzerinde var olan bakiyeden işlemin gerçekleşmesine aracılık eden uygulamalardır.

Pass Through Dijital Cüzdan

Kart bilgilerinin saklandığı ve işlem esnasında entegre olunan işyerine bu bilgileri veya tokenize edilmiş ödeme verilerini sunan parasal harekette bir fonksiyon üstlenmeyen cüzdan modelidir. Cüzdan verinin güvenliğini sağlayarak bir vekil görevi üstlenir. Giyilebilir nesneler ile yapılan ödeme araçları da bir çeşit pass through dijital cüzdan olarak değerlendirilebilir.

Alışveriş İşlemi

Türkiye’nin ilk dijital cüzdanı olan BKM Express bu model ile çalışmaktadır.

Stored Value (Decoupled) Dijital Cüzdan

Kart hesabından paranın cüzdan hesabına aktarıldığı ve cüzdan hesabının bir ön ödemeli kart gibi kullanıldığı modeldir. Cüzdan hesabına bakiye yüklenmesi için bir fonlama işlemi (account funding) yapılmalıdır.

Pek çok ödeme kuruluşu tarafından sunulan dijiital cüzdan hizmeti bu model ile çalışmaktadır. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret firmaları da kendi cüzdan çözümlerini kullanıma sunmaya başladı. Kendi cüzdan çözümünün kullandırılmasının müşterinin tutundurulması bakımından çıpa görevi görmesi olasıdır. Cüzdana yüklenen bakiye çoğunlukla bütünüyle kullanılmamakta ve kalan bakiye müşteriyi ilerleyen dönemlerde de aynı işyerinde işlem yapma konusunda yönlendirici bir unsur haline gelmektedir. Öte yandan işyeri açısından cüzdan aracılığı ile yapılan satışlar komisyona tabi olmadığı için finansal olarak daha karlı olabilmektedir. Cüzdanın yüklenmesi aşamasında yapılan bakiye transferi komisyona tabi bir işlem olarak gerçekleşse de yapılan yükleme birden fazla işleme yetecek büyüklükte ise işyeri açısında totalde bir komisyon tasarrufu olduğu söylenebilir. Kart hamilleri açısından ise dijital cüzdan aracılığı ile yapılan ödemeler ilgili kartlı ödeme ağının kontrolü dışında gerçekleştiği için itiraz çözüm kurallarına (chargeback) tabi olmamakta, bu açıdan kart hamilleri işyerinin uyguladığı itiraz çözüm prosedürleri ve tabiki daha üst seviyede tüketicinin korunmasına yönelik yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde hakkını arayabilmektedir.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Ar-GeSağlıkTeknoloji

Böcekler İğne Teknolojileri için İlham Verebilir mi?

TeknolojiVeri GüvenliğiYapay Zeka

Yapay Zekayı Güvenli Hale Getirmek: Akıllı Geleceğin Öncelikli Mücadelesi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir