Tükenmişlik duygusu; herhangi bir zamanda, herkesin başına gelebilecek bir durum olsa da özellikle sıfırdan bir iş kurmak gibi zorlu bir yola adım atan girişimciler, bu durumla daha sık karşılaşıyor. Kendi işinizi kurmak her ne kadar heyecan verici olsa da bulmanız gereken finansman desteği, birlikte çalışabileceğiniz kişileri seçmek, bir iş modeli oluşturmak, pazarlama stratejinizi düşünmek, çok çalışmak ve çok fazla konuyla aynı anda ilgilenmek gibi ilgilenmeniz gereken yüzlerce detayın, üzerinizde stres yaratması ve sizi adım adım tükenmişliğe doğru götürmesi söz konusu olabilir.
Ancak hayallerinize giden yolda ilerlerken, uygulayabileceğiniz birkaç yöntemle tükenmişlik duygusundan kaçınabilirsiniz.
Sorumluluklarınızı Paylaştırın
Kendi işini kuran bir girişimcinin, sürecin her aşamasına dahil olmak istemesi son derece olası bir durum olsa da çok fazla sorumluluk üstlenmenin, zaman zaman olumsuz sonuçlara yol açabileceğini unutmamak gerekiyor.
Henüz yolun başındaki bir girişimciyken, geniş bir ekip kuramamış olabilirsiniz. Ancak güvenebileceğiniz kişi ya da kişilerden yardım alarak veya muhasebe gibi uzmanlık alanınız dışındaki konular için destek alarak üzerinizdeki yükü bir nebze de olsa hafifletebilirsiniz.
Net Beklentiler Belirleyin
Kendiniz ve ekibiniz için net beklentiler oluşturun. Bunun için bir hafta içinde bitmesi gereken işleri listeleyerek başlayabilirsiniz. “Çalışabildiğin kadar uzun süre çalış” veya “Yapabildiğin kadar çok iş yap” gibi net olmayan düşünceler, tükenmişlik duygusuna yakalanmanızı hızlandırabilir.
Ekibinizin haftada kaç saat çalışmasını istediğinizi belirlemek, hafta sonları ya da akşamları mesaiye kalmalarını gerektirebilecek durumları onlarla önceden paylaşmak ve kendiniz için de aynı şekilde net beklentiler oluşturmak, çıktığınız uzun yolda motive kalmanıza yardımcı olabilir.
Mola Verin
Gün içerisinde hareket etmek ve zihninizi boşaltmak için kısa molalar vermek, verimliliğinizi artırmaya yardımcı olacak etkenlerin başında geliyor. Çalışmanıza, kendinize bir kahve ısmarlamak ya da bir yürüyüşe çıkmak için kısa aralar verebilirsiniz.
Ayrıca ofisten ve elektronik cihazlardan uzak, kısa süreli tatiller organize edebilir, bu tatillerde bedenen ve zihnen yenilenerek enerji toplayabilirsiniz.
Ekibinizin Özel Yaşantısına Saygı Gösterin
İş ve özel hayat arasındaki dengenin, pek çok sektör ve çalışan için, son yıllarda kaybolmaya başladığı söylenebilir. Ancak bir girişimci olarak işleriniz ne kadar yoğun, yapmanız gerekenler ne kadar fazla olursa olsun; iş dışında da bir hayat olduğunu ve sosyalleşmeye de ihtiyaç duyulacağını hatırlamak önem taşıyor.
Ekibinizin özel hayatına saygı duyduğunuzda onların daha verimli ve mutlu çalışmasına da olanak sağlamış olursunuz. Ayrıca aynı saygıyı kendinize de göstermeli ve iş dışındaki hayatınıza da yeteri kadar zaman ayırmalısınız. Sürekli çalışma halinde olmak; duyduğunuz heyecan ve motivasyonu azaltabileceği gibi tükenmişlik duygusunu da tetikleyebilir.
Sizi Mutlu Eden Bir Rutin Oluşturun
Yoğun çalışma temposu içinde, zihninizi boşaltmanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bazı rutinler oluşturmak; içinde bulunduğunuz süreçte, motive kalmanıza yardımcı olabilir. Sabahları koşuya çıkmak, düzenli olarak yazmak, meditasyon yapmak gibi sizi mutlu edeceğini düşündüğünüz alışkanlıklar geliştirebilirsiniz.
Bu yazı alıntıdır.