Akıllı ŞehirlerEnerji

Enerji’de Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin interneti, herhangi bir insan tarafından veri girişine ihtiyaç duymaksızın cihazların veya makinelerin kendi aralarında bilgi ve veri iletişimi yapabildiği, veri toplayabildiği bir bulut yapısı olarak tanımlanabilir. Sensörler ve internete bağlı nesne maliyetlerinin düzenli olarak düşmesi, makine öğrenmesinin analitiğinin gelişmesi de enerji sektörü dâhil birçok sektörü etkilemektedir. Nesnelerin interneti de endüstrilerde yeni gelişimi en büyük şekilde destekliyor. Önümüzdeki yıllarda Nesnelerin İnternetinin gerek üretim gerekse dağıtım alanında veya tüm bir yaşam sürecinde enerji sektörünü nasıl etkileyeceğini varın sizler tahmin edin.

Nesnelerin İnterneti, çevre için zararlı olan kirlilik ve bu hale getiren şeyleri izleme açısından büyük bir atılımdır. Evlerimiz, işletmelerimiz ve sanayi sitelerimizde bulunan izleme sistemleri bu amaçlar için kullanılabilir. Nesnelerin İnterneti ile entegre çalışan sensörler, veri elde edinmede önemli bir rol oynayabilir. Çevre ile uyumlu çalışan bu sistemlerden edinilen veriler, sürdürülebilirlik için analiz edilebilirler. Bu çözümler yalnızca izleme ve raporlama değil, aynı zamanda sorunun nedenini yönetmek için bir kriz masası da sunacaktır. Bu durum etkili bir çevre yönetimi de sağlayabilir ve aynı zamanda çalışmaların özü aracılığıyla yönetimsel kararlarının karmaşıklığını azaltma olanağı da sunar. Çevresel sistemlerin kalabalık kaynaklı verileri, IoT sensörlerinin verilerini ekolojik ve çevresel sistemlerin geniş bir anlayışı ile zenginleştirmek için, tüm değişkenlikler birlikte kullanılabilir.

Sensörler ve akıllı cihazlar sayesinde tesislerdeki enerji tüketimi çok daha derinlemesine takip edilebiliyor. Vericilerden elde edilen gerçek zamanlı veriler, yoğun veri işleme yetenekleri ve ileri düzeyde uygulamalar ile incelenebiliyor. Günümüz teknolojisi açısından bakıldığında gereksiz ve pahalı enerji tüketimi anında tespit edilebiliyor. Akıllı sayaçlar ve sensörler yardımıyla enerji kullanımı gerçek zamanlı olarak takip edilip kontrol altında tutulabiliyor. Enerjinin yönetimi sayesinde kullanılan enerjinin maliyetleri anlık olarak takip ediliyor ve sürpriz enerji faturaları ile karşılaşılmıyor. Büyük veya küçük işletmelerde, kontrol edilemeyen veya öngörülemeyen maliyetler şirketlerin karar verme süreçlerini üst düzeyde olumsuz etkiliyor. Kullanılan enerjinin gerçek zamanlı olarak tespit edilmesi ve maliyetlerinin hesaplanması, genel gider tablolarında oluşabilecek anlık sapmaları karar vericilere uyarı olarak gösteriyor ve hızlıca tedbirlerin alınmasını sağlıyor. Bu durum da gider tablosunda ki büyük bir kalemin elenmesine sebep oluyor.

Dünya nüfusunun ve buna bağlı olarak kullanılan enerji tüketiminin artması dünya çapında enerji sorunlarına neden olabilecek gibi görünüyor. Sanayinin gelişmesinden bu yana teknolojik olarak yapılan büyük gelişmeler, dünya genelinde milyarlarca insana daha rahat bir yaşam getirdi. Fakat bununla birlikte endüstriyel kirliliği ve küresel ısınmayı da beraberinde getirdi. Bu nedenle hem enerjinin üretiminde hem de kullanımında tasarrufa gidilmesi gerekiyor. Hızlanan sanayileşme, kirlilik sorununun oluşmasında büyük rol oynamış olsa da, yine teknolojik gelişmeler ile sorunu çözmenin elbet bir yolu olacaktır. Nesnelerin İnterneti bize çevremizi korumak için büyük fırsatlar sunuyor ve daha şimdiden bu konuyla ilgili birçok çalışma yapılıyor. En kısa zamanda önlem alınmaz ise Dünya çapında büyük krizler veya enerji savaşları çıkabilir. Tasarruf yapmalı ve bize emanet olan bu dünya gelecek nesillere en az hasarla bırakılmalıdır.

İşte tam da bu noktada, enerji tüketerek kullandığımız cihazların veya eşyaların internete bağlanabilmesi ve birbirleriyle haberleşebilmesi yani Nesnelerin İnterneti teknolojisi sayesinde, zamandan ve enerjiden tasarruf etmeliyiz. Bu durum akıllı sayaçlar, akıllı ev eşyaları, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar, akıllı sokak lambaları ve benzerleri gibi birçok şey için geçerli olmalıdır. Çünkü üretilen enerjinin verimli kullanılabilmesi Nesnelerin İnternetinin en önemli alanlarından birisidir. Enerjinin akıllı tüketimi sayesinde gereksiz harcama ve israftan kurtulmak mümkündür. Sensörlerle çalışan lambalar, musluklar bunların en yaygın örnekleri. Bu örnekleri sizde çeşitlendirebilirsiniz. Kombi ve elektrikle uyumlu bir IoT sistemi sayesinde enerji tüketimi en iyi şekilde optimize edilebiliyor.

Nesnelerin interneti enerji üretim ve tüketiminin sadece şirket veya özel kişi bazında değil şehir şebekelerinin de takip edilmesini sağlıyor. Akıllı sistemler ile donatılmış şebekeler gelen talebe göre dağıtılacak enerjinin kaynağını belirliyor ve en ekonomik kaynağı kullanarak enerji kullanımının maliyetlerini azaltıyor. Örneğin; Bir elektrik şalteri fabrika yöneticisine; ” Tedbir alınmazsa gereksiz enerji kullanımı yüzünden elektrik faturasına yüklü bir ceza gelebilir.” iletisi gönderebilir. Sadece bu tarz küçük olaylar ile kalmayız. Bu olayın devasa boyutlarını da düşünebiliriz. Rüzgâr türbinlerine de IoT teknolojisini entegre edilebiliriz. Sensörler ve toplanan veriler sayesinde hangi türbinin ne zaman çalışması gerektiği görülebiliyor. Bu da hem türbinlerin ömürlerinin uzamasını sağlıyor hem de enerji israfını önlüyor. Bazen yeterli rüzgâr olmadığı zaman, türbinin çalışması için harcanan enerji, üretilen enerjiden daha fazla olabiliyor. Hava durumu raporları, türbinin bulunduğu konum, esen rüzgârın gücü gibi pek çok etken türbinin çalıştırılıp çalıştırılmama kararında etkili oluyor. Bu sadece verilebilecek bir örnek tabiki.

IoT, küresel meselelerin çözümünde anahtar rol oynayabilir. Tasarrufu amaçlaması, bilgi işlem gücünün yüksek kullanılabilirliği ve düşük depolama maliyetleri, küresel ısınma gibi büyük çaplı kirliliği daha yenilikçi yollarla en aza indirgeyebilir.

 

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Elektrikli AraçEnerjiSürdürülebilirlik

Çevreye Zarar Vermeyen Arabalar: Gerçekten Üretebilecek miyiz?

EnerjiHavacılıkSürdürülebilirlik

Yeni Nesil Uçaklar

Akıllı ŞehirlerİnşaatSürdürülebilirlik

Evinizi 3D Yazı ile Üretmek İster misiniz?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir