İnanılmaz bir hızla değişip gelişen dijital çağda liderlik gün geçtikçe zorlaşıyor. Liderin etki alanını koruması, büyük kitleleri peşinden sürükleyebilmesi için alışık olduğundan daha hızlı, esnek ve yaratıcı olması kaçınılamaz bir gerçek.
Eski yoldan yürüyerek Roma’yı bulma şansımız artık yok! Yeni yolun her taşı online dünyada yarattığımız dijitler ile döşeniyor.
Liderler Dijital Dünyaya Girmek İçin Ne Bekliyor?
Gün geçtikçe pazarın değişen dinamiklerini gözlemleyen liderler dijitalizasyon hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorlar. Bu istek sadece iyi bir kullanıcı olma ile sınırlı değil. Her liderin doğasında olan geride kalmama, rekabetten kopmama ve sürdürülebilir başarıya ulaşma ihtiyaçları onların dikkatlerini kendi kişisel dijital markaları üzerinde tutuyor.
Dijital dünyada var olmanın ne kadar önemli etkileri olduğuna Elon Musk’ı örnek verebiliriz.
Tesla’nın kurucusu Elon Musk, “Bence Tesla’nın hisse senedi fiyatı çok yüksek.” diye yazdığı bir tweet attı. Bir tweet ile Tesla’nın piyasa değeri 14 milyar dolar azaldı.
Musk daha önce de Tesla’nın New York Borsası’ndaki geleceğini yorumladığı tweet sonrası da 20 milyon dolar para cezasına çarptırılıp, yönetim kurulu başkanlığından ayrılmıştı ve yine aynı şirket için 1 milyar dolarlık yatırım kararını bir tweet ile duyurmuştu.
Elon Musk’ın an itibariyle 35,6 milyon takipçisi, 11.000 tweeti var. Twitter kanalını etkin kulanan Musk, dünya tarihini değiştirecek SpaceX seyahatlerini de bu kanaldan duyurdu ve takip ettirdi. Liderlerin sosyal medya kullanımı yapması mı doğru yapmaması mı?
Bu konuda çoğu liderin aklında aynı sorular var;
- Kişisel dijital dönüşüme nereden başlamalıyım?
Yönetim kodları liderlere yeni bir şey öğrenmeyi değil; konuyu içselleştirip, üzerine strateji kurma rolü biçiyor. Liderler için yaratılan sosyal baskı nedeniyle bazen bu soruyu sormak bile imkansız hale geliyor. Günümüz liderleri için dijital dönüşümü sağlayamayan markalara yaşam şansı tanımayan araştırmalara rağmen yönettiği organizasyon içinde kendi öğrenme ihtiyaçlarından bahsetmek hiç kolay değil.
- Kişisel dijital dönüşümü anlamak için nasıl zaman ayıracağım?
Günlük yoğun takibin arasına bu yeni akışı nasıl sığdıracağım? Öğrenme eğrisindeki ilk ve en zor aşamayı nasıl geçeceğim? Pahalı danışmanlıklar ile hızlı çözüm sağlayamaz mıyım? soruları peşpeşe sıralanıyor. Bunun en kolay cevabı tersine mentorlük(reverse mentoring) alarak hem ayrılan zamanı kesinleştirip eş zamanlı sosyal fayda sağlayıp hem de doğal dijital-yeni nesil ile entegrasyonu sağlamak. Bir diğer cevapta erken benimsen(early adopter) olmak. Bu yolla yenilikleri ilk deneyen, yeniliklere öncülük eden tarafta rol alıp, dijitalizasyonu etkilen her şeyi önden deneyimlemek.
- Dönüşüm esnasında yaptığım hatalar beni ve yönettiğim şirketi olumsuz etkiler mi?
Özel danışmanlıkların sonucu oluşan birkaç iyi örnek dışında iletişim kazalarından korkulduğu için birçok lider bu etki alanını kullanmayı reddediyor. Sektör liderleri ile doktora tezimin çıktıları üzerinden yaptığım görüşmelerin çoğunda aynı çekinik tavrı birebir gözlemleme şansım oldu.
Liderler Online Dünyada Kişisel Markaları ile Nasıl Yer Almalı?
Çoğu X kuşağı olan liderlerin değişim yönetimi için gereken bu hızlı uyum nasıl sağlanacak? Yeni çağın liderleri yeni çağın dijital lideri olmak için bu dört maddeye dikkat etmeli:
- Olumlu ve güvenilir olmalı!
Olumsuz, tehditkar tavırlardan sakınmalı. Musk’ın Bezos’a hitaben yazdığı “Copy Cat” tweeti yapılmayacaklara iyi bir örnek olabilir.
2. Dijital ekonominin kurallarını içselleştirmeli!
Bu konuda alınan danışmanlıklar önemli. Ancak daha da önemli olan, kendi kendine öğrenmenin hem kendisi hem de yönettiği kadrolar özelinde uygulanmasıdır. Öğrenen organizasyonun etkisi sadece bu kuralların içselleştirilmesinde değil, şirketin yaşam süresinde de kritik rol oynuyor.
3. Dijital kaanat önderi (influencer) olmalı!
Bu önderlik sadece kendi şirketi için değil, sektörün ve sektörün bulunduğu tüm ekosistemi kapsamalı. Yaratılan etki alanı rakipleri, iç ve dış müşterileri, ürünün son kullanıcıları içine alacak şekilde geliştirilmeli.
4. Networking becerilerini geliştirmeli!
Bu beceriler ile oluşturulacak alan hem kendisi hem de yönettiği organizasyonun yeni dünyaya oyuncu olarak katılmasına imkan sağlamalı. Online sosyal ağların hızlı ve etkin yayılım doğasından yararlanmalı.
5. Hedef kitlesini genişletmeli!
Sadece şu anki hedef kitlesini değil gelecekte müşterisi haline gelecek hedef kitlesini de düşünerek kuşak farklarına göre iletişim stratejisini belirlemeli.
6. Sosyal faydayı, sanatı öne çıkarmalı!
Eski iletişim modellerini kullanarak yeni kitleleri etkileme, ikna etme şansımız yok. Sosyal fayda yaratmanın sadece yönetimindeki değil, ekosisteminde yer alan diğer partiler ve potansiyel müşterileri arasındaki birleştirici etkisine de odaklanmalı.
7. Dijital vücut dilini öğrenmeli!
Pandemi dönemine özel bu maddelerin içine katıldığı online meeting ve webinarlarda yönettiği alanın yanı sıra katılımcı kitlesini gözeterek iletişim yapmalı.
Nasıl ki dijital çağ öncesi etkileyici konuşma yapmayı, değişim yönetiminin öğelerini, vücut dilimizi kullanmayı öğrendik, şimdi, sıra kendimizi yansıttığımız diğer alan olan kişisel-dijital markamızı yönetmekte. Evet, bu süreç kapsamlı ve dikkatlice planlanmalı. Ancak dijital organizasyonları yöneten biz liderlerin dijital çağ ile uyumda doğru izlenim, doğru yetenek kazanmaya odaklaması hayati. Kendi dijital iletişimimiz için üzerinde düşünmemiz gereken ilk sorular aşağıda. Onların üzerinde birlikte düşünerek işe başlayabiliriz:
- Hesaplarımı pazarlama departmanı mı kurumsal iletişim mi yönetiyor?
- Hangi kanalda hangi paylaşımı yapmalıyım? Kanal stratejisini nasıl kurmalıyım?
- Dijital dönüşüm için en önemli kriter olan dijital yetenekleri şirketimde çalışmaya nasıl ikna edeceğim? Sosyal medya kanalları bunun için doğru alanlar mı?
- Sadece şirket bilgilerinin paylaşıldığı bir CEO sayfasında kaç dakika kalıyorum?
Hepimize bu soruların cevapları farklı. Ama her zaman olduğu gibi iyi ve kötü örneklere bakarak daha hızlı yol almayı sağlayabiliriz. Bu iyi ve kötü örneklerden derlediğim yazı dizim yakında başlıyor.
Bu yazı alıntıdır.