BlockchainDijital Dönüşüm

Blokzinciri Sınır Ötesi Ödemeleri Nasıl Dönüştürecek?

Diğer kaynakların yanı sıra sınır ötesi ödemelerin bankalar için kritik bir gelir akışı olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2015 yılında sektördeki tüm işlemlerin yüzde 20’sini oluşturan sınır ötesi ödemeler, işlem gelirinin ise yüzde 50’sini oluşturuyordu.

Buna rağmen bankalar hala zayıflıkları olduğu bilinmesine karşın uluslararası ödemeler olan Visa, Mastercard ve SWIFT gibi eski tarz bankacılık sistemlerini kullanmaya devam ediyorlar. Bu sistemler yavaş, pahalı ve karmaşık.

Neyse ki teknoloji yakında bu durumu değiştirecek. Mobil bankacılık, e-ticaret ve dijital cüzdanların ortaya çıkmasıyla birlikte, bankaların sınır ötesi ödemelerde eski bankacılık sistemlerini kullanma konusunu tekrar düşünmeleri gerekecek. Bununla birlikte blokzinciri teknolojisinin ortaya çıkması, sınır ötesi ödeme sistemlerini önemli ölçüde dönüştürerek bankaların ürünlerini yeniden düzenlemelerine neden olacak.

Blokzinciri teknolojisinin sınır ötesi ödemeleri nasıl dönüştürebileceğine bir göz atalım.

Artan Şeffaflık

Uluslararası ödemeler yapmak ya da almak isteyen herhangi bir işletme için işlem ücretlerinde şeffaflık hayati bir gereklilik. SWIFT ve EuroFinance ortak anketine göre, ödemelerin izlenebilirliğinin olmaması, bankacılık ücretlerinde görünmezlik ve miktar tutarsızlıkları sınır ötesi ödemelerin en kritik sorunları.

Dağıtık bir ağda evrensel bir kayıt defteri olan blokzinciri, göndericinin ve alıcının, ağdaki düğümler olarak defterin tam bir kopyasına sahip olmalarını sağlar. Bununla birlikte ağdaki diğer düğümlerin bir konsensüs mekanizması yoluyla yapılan tüm değişiklikleri doğrulaması gerekir.

Böyle bir senaryoda aracı bankalara da ihtiyaç duyulmuyor. Dolayısıyla herhangi bir manipülasyon ihtimali ortadan kaldırılmış oluyor.

Gerçek Zamanlı Ödeme Sistemleri

Bankalar genellikle sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak için aracılar kullanırlar. Ancak McKinsey’in araştırmasına göre sınır ötesi ödemelerin tamamlanması 3-5 günü buluyor ve bu da para almak isteyen şirketler için oldukça uzun bir süre. Bir anlaşmazlık ya da soruşturma durumunda bu süre daha da uzayabiliyor.

Blokzinciri teknolojisi aracılara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmasıyla platform üzerinden doğrudan aktarımı kolaylaştırdı. Ripple, blokzinciri ile ödemeler konusunda sektöründe lider oyuncusu. RippleNet blokzinciriyle müşteriler bu teknolojiyi küresel ödemeleri hılı bir şekilde gerçekleştirmek için kullanabiliyorlar.

Bankalar ve ödeme kuruluşları yavaş yavaş blokzincirini sistemlerine entegre ederecek ödemeleri hızlandırmak istiyorlar.

Düşük İşlem Maliyetleri

Genellikle her aracı banka sağladıkları hizmet için bir SWIFT işlem ücreti alır ve bu da müşteriye yansıtılır. Blokzinciri aracıları ortadan kaldırdığı için bu ücretleri de elimine eder. Böylelikle maliyetleri düşürmenize imkan tanır.

Güvenli Ödemeler

Geleneksel sınır ötesi ödemeler, banka gibi merkezi bir otoriteyi içerir. Ancak bu merkezileştirme, kullanıcıların verilerini riske atacak siber saldırılar gibi güvenlik açıklarını ortaya çıkarır.

Blokzinciri teknolojisi, kriptografi ile ağdaki tüm işlemleri güvence altına alarak güvenli ödemeleri kolaylaştırır. İşlemler daha sonra önceki işlemlerle bağlantılandırılır ve ağdaki tüm katılımcılara dağıtılır. Bir bilgisayar korsanının herhangi bir işlemi değiştirebilmesi için öncekilerin tümünü de değiştirmesi gerekir ki bu da imkansızdır.

Kaynak

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
AğlarAkademiAlgoritmaBiyoteknolojiBlockchainEkonomiEnerjiİnovasyonKuantum TeknolojileriSürdürülebilirlikTeknolojiVeriYapay Zeka

Paleolitik Beyinler, Orta Çağ’dan Kalma Kurumlar ve Tanrısal Teknolojiler

Dijital Dönüşümİnsan Kaynaklarıİş Hayatı

Dijital Dönüşümün İstihdam Sürecine Etkisi

AğlarDijital DönüşümTeknoloji

Günümüz Teknolojileri ve Savaş

BitcoinBlockchain

Blok Zinciri Şehirlerin Büyümesini Nasıl Destekleyebilir?

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir