Her çocuk için kaliteli bir eğitim vizyonu ile yola çıkan Varkey Gems Vakfı, iş ortakları ile birlikte öğretmenlerin kapasite ve yetkinliklerinin artırılması vesilesi ile eğitim kalitesinin birçok coğrafyada artırılmasını hedeflemektedir. Bu sebeple vakıf, “Eğitimin Nobeli” olarak adlandırılan Global Teacher Prize yarışmasını yankı uyandırabilmek üzere hayata aldı.
Yaptıkları etki yaratan çalışmalar neticensinde öğretmenlere 1 milyon dolar ödül takdim eden Global Teacher Prize’da bugüne kadar Türkiye’den üç öğretmen finallere kalmaya hak kazandı. 2018 verilerine göre 30,000 başvuru alan bu yarışmada ülkemizi temsil ederek finale kalan öğretmenlerimiz ise şu şekilde:
- Dilek Livaneli, Kumköy İlkokulu, 2015 yılı en iyi 50 öğretmen
- Nurten Akkuş, Ayvacık Anaokulu, 2018 yılı en iyi 10 öğretmen
- Samet Başkonuş, Anafartalar İlkokulu, 2019 yılı en iyi 40 öğretmen
İlettiğimiz linkler ile birlikte basında yer alan haberlerden her üç kahramanımızın kayda değer başarı hikayelerini okumanız mümkün. Yaptıkları kıymetli çalışmalar incelediğimizde etki yarattıkları temel alanların aşağıdaki başlıklar çerçevesinde birleştiğini gözlemlemekteyiz:
- Eğitim Ekosisteminin Kurulması
Eğitimi toplumun geniş kesimleri ile buluşturarak eğitimi yalnızca okul duvarları arasında değil, bulunduğu coğrafyada bütün paydaşların dahil olduğu bir alanda icra edebilecek farklı çözümlerin bulunması için çalışmalar yapmışlardır.
- Okulların Fiziksel Olanaklarının Geliştirilmesi
Eğitim için tesis edilen araç, gereç ve koşulların uygun olmadığı ortamlarda iş hayatlarına başlayan/ devam eden bu öğretmenlerimiz, yine toplumun desteğini ve güvenini kazanarak okullarında revizyonların devlet eli ile değil, halk eli ile gerçekleşebilmesini mümkün kılan girişimler ortaya koymuşlardır.
- İyi Pratiklerin Küreselleşmesi
Yaptıkları çalışmalar bulundukları topraklara sığmamış, tüm Türkiye ve Avrupa kıtasındaki diğer meslektaşlarına iyi pratikler olarak yaygınlaşabilmiştir. Bu öğretmenlerimiz tecrübelerini ilk başta çevre okullara, ardından tüm Türkiye’ye ve en sonunda farklı programlar vasıtasıyla Avrupa kıtasına yayabilmişlerdir.
Ülkemizdeki Çalışmalar
Ülkemizde Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 2004 yılından bu yana, farklı alanlarda iyi örneklerin yaygınlaşabilmesi için Eğitimde İyi Örnekler Konferansı (İÖK) adlı bir etkinlik düzenlemektedir. ERG bu konferans ile sadece eleştirmenin bir adım ötesine geçerek iyi örnekler üzerinden, çözüm üretmeyi ve eğitim sistemimizi geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu yıl 13 Nisan Cumartesi, Sabancı Üniversitesi’nde 16. Kez düzenlenecek olan İÖK program detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Dijital Bir Çözüm Mümkün Müdür?
Araştırmalarımız neticesinde bu konuda mevcut çözümlerin fiziksel birliktelik koşulu ile mümkün olduğunu gözlemlemiş bulunuyoruz. Ancak dijital dünyanın getirdiği olanaklar ile bu çözümleri daha geniş kitleler ile paylaşmaya mümkün kılacak çok kanallı çözümlerin yaygınlaşması gerekliliğine inanıyoruz. 2019 ilk çeyreğinde ETZ ve Wunder Innovation Studio iş birliği ile hazırladığımız 2023 Eğitim Vizyonu – Öğretmen Eğitimine Yönelik Tasarım Odaklı Yaklaşım Raporu’nun hazırlanması aşamasında gerçekleştirilen multi disipliner tasarım odaklı düşünme atölyesinde iyi pratiklerin yaygınlaşmasını mümkün kılacak farklı modeller üretilmişti. Bu modellerden bir tanesi, daha önceki yazımızda da paylaştığımız, Paylaştıkça Öğren fikriydi.
Global Teacher Prize’a benzer, ancak dijital yetkinlikler ile donatılmış bir farklı iş modeli ise Anlatılmamış Hikayeler olarak bu atölye çıktısı olarak karşımıza çıktı.
Tasarım odaklı atölye çalışmamız ardından prototip haline getirilen Anlatılmamış Hikayeler’in, öğretmenlerin günlük hayatlarında karşılaştıkları ana sorun ve konular kapsamında geliştirdikleri çözümleri paylaşabilecekleri, gerek eğitim alanında yaptıkları lokal reformlara megafon etkisi yaratacak, gerekse öğretmenlerin iş hayatındaki itibarlarını artırmaya yarayabilecek bir araç olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Anlatılmayan Hikayeler ile: öncelikle ülkemizde, peşinden tüm dünyada iyi pratiklerin bir araya toplanarak öğretmenler arasında puanlanabilen, yorumlar ile geliştirilebilen büyük bir kütüphaneye dönüşebileceğine ve dijital kaynakların kullanımı ile toplumun geniş kesimlerine anında etki yaratabilecek çalışmaların hızlı yayılımının sağlanabileceği bir platform sağlayabileceğine inancımız yüksek.
Anlatılmamış Hikayeler ve benzeri eğitimde kullanılabileceğine inandığımız iş modellerini içeren raporumuzu inceleyebilirsiniz.
Kaynak: 2023 Eğitim Vizyonu – Öğretmen Eğitimine Yönelik Tasarım Odaklı Yaklaşım Raporu