Eğitim

Eğitimde İş Birliği – Paylaştıkça Öğren

Dijital teknolojilerin etkisi ile hızla değişen dünya, eski dönemin büyük oyuncularını değişime zorlarken, eğitim de bu değişimden nasibini alıyor.

Gelişmekte olan teknolojiler ile beklenti yönetimi daha da zorlaşıyor. Hızla değişen alışkanlıklar ve talepler doğrultusunda, öğrenciler, eski modellerce sunulan değeri kabul etmeyip, günün şartlarına göre biçimlenmiş modelleri tercih ediyorlar. Bu durum eğitim sektörünü sürekli değişime uyum sağlamaya itiyor.  Aynı zamanda gelişen bu teknoloji ve yeni kanallar sayesinde bilgiye daha hızlı ulaşılabiliyor ve öğrencilerin olduğu kadar, öğretmenlerin de kendilerini günün şartlarına uyuma yönlendirebilecek kaynakları çoğalıyor.

Maksimum 5 yıl deneyimi bulunan profesyoneller arasında yapılan bir anket doğrultusunda içerik alanında en inovatif sektörün eğitim olduğunu daha önceki yazımızda paylaşmıştık. Peki, inovasyonu mümkün kılan en önemli etmenler nelerdir? Değişen dünyanın ihtiyaçlarına ayak uydurabilmek için hızlı eyleme nasıl geçilebilir? Bizler, cevabın ortak akla hizmet edecek iş birliklerinden geçtiğini düşünmekteyiz.

Gerçekleşen hızlı dönüşüm, eğitim alanında inovasyonu her zaman gündemde tutmaktadır. Bu durum sürekli üretimi, geliştirmeyi ve güncellemeyi gerektiriyor. Bu devinimi sağlıklı tutacak en önemli unsur ise ortak aklın oluşturulması olarak karşımıza çıkıyor.

Her sektörün çalışanları için olduğu gibi, öğretmenlerin de mevcut hizmetlerini süreklilikle sağlayabilmeleri için inovasyona, iş birliğine açık olması gerekiyor. İş birliğine açık olan bir öğretmen, aynı zamanda geleceğin iş gücünü oluşturacak, ortak aklın kıymetini kavrayacak ve yeni nesiller için başarılı bir rol model sunacaktır.

OECD’nin 2013 yılında yayınladığı The Teaching and Learning International Survey (TALIS)’e göre, iş birliği çerçevesinde bilgi alış verişi gerçekleştirmiş öğretmenlerin daha yenilikçi hizmetler sunabildiğini ve bu durumun iş tatmini açısından pozitif etkiler yarattığını ortaya koymaktadır.


Kaynak: OECD, 2013

Aynı zamanda iş birliğinin etkin kullanımının gerek öğretmen gerekse öğrenci nezdinde sağladığı faydalar da akademik çalışmalarla kanıtlanmaktadır.


Kaynak: Vangrieken, Katrien & Dochy, Filip & Raes, Elisabeth & Kyndt, Eva. (2015). Teacher collaboration: A systematic review. Educational Research Review. 15. 10.1016/j.edurev.2015.04.002.

Dijital Bir Çözüm Mümkün Müdür?

2 Mart 2019 tarihinde ETZ ve Wunder Innovation Studio iş birliği ile hazırladığımız 2023 Eğitim Vizyonu – Öğretmen Eğitimine Yönelik Tasarım Odaklı Yaklaşım Raporu kapsamında yapılan çalışmada her 10 öğretmenden 9’u, bir öğrenme topluluğunun oluşturulmasının ve bu topluluk üzerinden meslektaşlarından destek almanın değer yaratacağına inandığını belirtmektedir.

Ayrıca raporda yer verilen ihtiyaç ve yaşanılan zorluklara çözümü adresleyen bir prototip çalışma gerçekleştirilmiştir: Paylaştıkça Öğren!

Konsept bir tasarım olan Paylaştıkça Öğren, öğretmenlerin oluşturdukları inovatif projeleri, eğitim içeriklerini diğer öğretmenler ile paylaşabileceği, bu paylaşımlar üzerinden tecrübelerini aktarabileceği, kitlelerin hazırladığı içerik ile yönetilen açık bir platform olarak kurgulanmıştır.

Bu tasarım bünyesinde öğretmenlerin birbiri ile etkileşim kurabilmesi, projelerine ve denedikleri yöntemlere ilişkin görüş alışverişi yapabilmesinin, bu yazı dahilinde belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi adına yenilikçi bir araç olacağına inanmaktayız.

Konu hakkında daha fazla bilgi için raporumuzu inceleyebilirsiniz.


Kaynak: Başlangıç Noktası

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

DepremDoğal AfetEğitimSürdürülebilirlik

Kriz Zamanlarında Eğitimi Desteklemenin Önemi: Türkiye'nin Son Depremlerinden Dersler

Dijital DönüşümEğitim

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metaverse’de Sanal Kampüs Kuracak

AlgoritmaEğitim

Britanya’daki Algoritma Skandalına Dair

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir