GenelLiderlik

Etkili Liderlerin 7 Güçlü Özelliği

İyi bir lider olmak, liderlik ettiğiniz insanların ruhunu ve ahlakını somutlaştırmak demektir. En etkili liderler, ekiplerinin değer verdiği değerleri ve ilkeleri yansıtırlar. Özellikle ilk kez bir ekibe liderlik edecekseniz birtakım zorluklarla karşılaşmanız kaçınılmaz. İşte sizler için derlediğimiz etkili liderlerin 7 güçlü özelliği:

1. Gözlem Yapmak

Liderlik pozisyonuna ilk adımlarınızı atarken bir dakikanızı ayırıp öncelikle etrafınıza bir bakmalı ve çevrenizi dinlemelisiniz. Ekibinizdeki insanlar neye öncelik veriyorlar? Neye zaman harcıyorlar? Ekibinizdeki her bir kişiyle tek tek bireysel kısa bir toplantı ayarlamanız bile size yardımcı olacaktır. Bu sayede yönettiğiniz organizasyonun istediğiniz vizyona ulaşması çok daha kolay olacaktır.

2.Duygusal Bağ

Saygın liderler, meslektaşları ve ekipleriyle anlamlı ilişkiler kurmak için zaman ayırırlar. Birlikte çalıştığınız kişilerin aileleri hakkında sorular sorabilirsiniz mesela. Tabii, çok da özele girmemek kaydıyla. Ekibinizdeki bireylerin doğum günlerini hatırlayın veya onlara günlerinin nasıl geçtiğini sorun. Hatta yalnızca bu soruları sormak için bir öğle yemeği veya ufak bir toplantı ayarlayın. Onlara hayatınızdan ufak anekdotlar ve tecrübeler paylaşın. Bu sayede onların, sizin gerçekte kim olduğunuzu görmenizi sağlayabilirsiniz. Tabii, bunları yaparken bir otorite olarak değil bir ekip arkadaşı olarak yapmaya özen gösterin.

3.Farkındalık

Bir lider olarak durumsal farkındalığa sahip olmalısınız. Peki ne demek bu “durumsal farkındalık”? Basitçe, “yakın çevrenizi gözlemleyip olan bitenin farkında olmak.” olarak açıklanabilir. Farkında olmak, başarınız için kritik olan bilgileri elde etmenize yardımcı olacaktır. İş arkadaşlarınızla düzenli sohbet ederek ve çalıştığınız organizasyon hakkında çıkan haberlere günlük olarak göz gezdirerek farkındalığınızı artırabilir; bir nevi şirketinizin koridorlarında dolaşarak durumlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 4.Harekete Geçmek

“Herhangi bir eylemde bulunduğunuzda diğerleri bunu fark edecektir.”

Liderler, muhakkak aksiyon alıp harekete geçmeliler. Yalnızca durum analizi yapıp köşenize çekilmeyin. Bu, hiçbir kararın alınmayıp yavaşlamanıza ve hatta durmanıza sebebiyet verecektir. Meslektaşlarınızı dinlemek ve derin duygusal bağlar oluşturmak, kararlarınızı uygulamak için size netlik ve güven verecektir. Unutmayın ki bir eylemde bulunduğunuzda diğerleri bunu muhakkak fark edecektir. 

5.Yetkilendirme

Güç sarhoşluğu yaşamayın! Ekip arkadaşlarınızın kendileri ve gelecekleri hakkında karar vermelerine izin verin. Onlara güvenin ve doğru yolu bulmalarını sağlayın. Çoğu zaman öncelikleri belirleyip ekibinizin doğru kararı vermeleri için onları teşvik edebilirsiniz.

6.Sorumluluk

Bir şeyler ters giderse bir lider olarak sorumluluk almaktan imtina etmeyin. “Hata yaptım.” demekten de asla korkmayın. Bu sayede çalıştığınız yer, hatalarınızı kabul edebileceğinizi ve sizin ne kadar dürüst olduğunuzu görür. Ayrıca ekibinize de daha dürüst olmayı aşılayıp başarısızlıktan korkmamaları gerektiğini gösterirsiniz.

7.Eş zamanlılık

Gerçekten ruhunuzlu liderlik ettiğinizde çevrenize ve ekibinize de olumlu duygular yayarsınız. Sonuç olarak hayat sürprizlerle dolu. Belki bir meslektaşınız sizin vizyonunuzdan ilham alacak ve sizin sayenizde ekstra yol kat edecek. Belki de bir lider olarak başarınız, ülke hatta dünya çapında tanınmanızı ve örnek gösterilmenizi sağlayacak. Bunların gerçekleşmesi için de yukarıda belirtilen tohumları itinayla ekip fırsatların filizlenmesini beklemelisiniz. Göreceksiniz, zamanla bu güzel şeylerin hepsi olmaya başlayacak.

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Genel

Başlangıç Noktası Yönetim Kurulu'nun 2024’ten Beklentileri

Genel

Malatya ve Düşündürdükleri

GenelGirişimcilikİş Hayatı

Finland - The Happiest Country in the World Invites Turkish Startup Founders and Talents to Explore Career and Business Options. 

Geleceğin İş DünyasıGirişimcilikLiderlik

İnovasyonu ve Büyümeyi Teşvik Etmek: İç Girişimciliğin Gücü

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir