Geleceğin iş dünyasında yerini almak için yarışan ülkeler arasında öncelikli olarak Singapur’u incelemiştik. Singapur’un temel önceliğinin SkillFuture modeli ile mevcut insan sermayesini geleceğe hazırlamak, geleceğin beklentilerini karşılayabilmek ve bireyleri yeni yetkinliklerle yaşam boyu öğrenme felsefesi bakış açısıyla donatmanın Singapur için temel öncelik olduğunu anlatmıştık.
Teknolojinin getirmiş olduğu yıkıcı değişimin farkına varmaktan öteye geçerek gerekli politikaları geliştirmeye başlayan ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor. Yakın zamanda bu ülkeler arasına İskoçya’nın da yayınladığı “Skills 4.0 – A Skills Model to Drive Scotland’s Future” yaklaşım raporu ile katıldığı görülüyor. Rapora göre geleceğin dünyasında doğru iş yetkinlikleriyle donatılmış İskoçyalılar sayesinde bilinmezliklerle dolu yeni düzenin yönetilebileceği düşüncesi hakim. Bu raporun asıl amacı ise politika yapıcıları, eğitim ve öğretim kuruluşları, iş veren kurumlar ve toplumun diğer tüm paydaşlarına geleceğin gerekli iş yetkinliklerini belirlemeleri için bir yol haritası sunmak olduğu belirtiliyor.
Geleceğin Yetkinlikleri – Meta Yetkinlikler
Geleceğin yetkinliklerini tahmin eden bir çok çalışma mevcut. Ancak, altını Başlangıç Noktası olarak da sürekli çizdiğimiz zamanın ötesinde olan “öğrenebilme” yetkinliğinin yanı sıra, zamansız yetkinlikleri de belirlemek oldukça önemli olduğu düşünülüyor. Yapay zeka döneminin kapısının aralanmaya başlandığı bugünlerde bireylerin birlikte çalışmayı ve çalışırken çevik olarak bilinmezliklerin meydana getirdiği yeni koşulları yorumlayıp bu koşullara uyumlandığı bir döneme giriliyor. İşte bu noktada zamansız olarak tanımlanan bu yetkinlikler İskoçya’nın önerdiği modelde meta-yetkinlik olarak isim buluyor.
Adı geçen meta yetkinlikler 3 farklı sınıflandırma ile karşımıza çıkıyor. Her bir sınıflandırma kapsamında farklı alt yetkinliklerin tanımlandığı toplam 12 yetkinlik seti, İskoçya’nın önerdiği geleceğin yetkinlikleri modelinin bel kemiğini oluşturuyor.
Tablo-1: Yetkinliklerin Sınıflandırılması
Ayrıca, belirlenen bu yetkinlik setlerinin McKinsey tarafından yayınlanan raporda teknolojinin değişim rüzgarı doğrultusunda otomasyonla dönüşüme en çok uğrayacak yetkinlikler ile haritalanması aşağıda gösteriliyor.
Tablo-2: Otomasyon Edilebilecek Yetkinliklerin İskoçya’nın belirlediğin Yetkinliklerin Sınıflandırılması üzerinde Haritalanması
Gün sonunda, ülke olarak gelecekte yerimizi sağlamlaştırabilmek istiyorsak tüm paydaşları kapsayacak şekilde, uçtan uca geliştirilecek iş yetkinliklerinin inşa edilmesi için bir model gerekliliği söz konusu. Bu noktada Başlangıç Noktası olarak yapmış olduğumuz açık çağrıyı yinelemek istiyoruz.