Eğitim

Hayal Gücü Merkezi

Merhabalar,

Ben Hayal Gücü Merkezi kurucularından, eğitimci ve tasarımcı Emre Alettin Keskin. Sizlerle bir araya gelmek heyecan verici. Başlangıç Noktası aracılığıyla ayda bir olmak üzere yazılar paylaşacağım. Bu ağı kurmamızı sağladıkları için öncelikle Başlangıç Noktası ekibine çok teşekkür ederim. Bu ilk yazımda size Hayal Gücü Merkezinden bahsetmek istiyorum. İyi okumalar diliyorum.

Hayal Gücü Merkezi; çocukların bireysel farklılıklarını dikkate alan, merak odaklı, katılımcı üretimi gerçekleştirmeyi sağlayan; okulu yaşayan, üreten ve çocuklar için keyifli bir öğrenme ortamı oluşturmaya çalışan bir anlayışla doğmuştur. Yalnızca çocuklar için yapmak değil çocuklarla beraber yapma fikri ile büyümüştür.

Soru Merak Kütüphanesi; Yapabilirim Meclisi, Üreterek Öğrenme, Öykü Tabanlı Öğrenme ve destekleyici birçok yöntem, teknik kullanarak merak, beceri, yaratıcılık ve insan odaklı “Sor, Keşfet, Üret” adı verilen bir sistem ile çalışır. Sor Keşfet Üret, devlet okullarında çalışan eğitimciler ve çocuklar ile birlikte tasarlanmıştır.

Küreselleşme sürecinin durmaksızın hızlandığı, disiplinler arası becerilere daha çok ihtiyaç duyulduğu günümüzde yeni bilgi ve ağ teknolojilerinin gelişmesi; eğitimde de alternatif yaklaşımlar denemenin imkanını sunarken, özgürleştirici ve eşitlikçi eğitim modellerini hayal etmeyi kolaylaştırır. İşte tam bu noktada Hayal Gücü Merkezi, geliştirdiği Sor-Keşfet-Üret Yöntemi ile böylesi bir hayalin parçası olmaya çalışmaktadır.

Kant, o meşhur söyleminde, “Spare Aude!” (aklını kullanmaya cesaret et) diye seslenmişti tüm insanlara. İnsanların özgürce kendi akıllarını kullanmalarını istemekteydi bu sözlerle.

Ancak akıl, artık deneyimden ve süreçten yoksun kalamayacak bir çağdadır.

Hayal Gücü Merkezi geliştirdiği eğitim anlayışı, sistemi ve mekânında öncellikle öğrencileri sormaya, keşfetmeye, öğrenmeye, araştırmaya ve üretmeye teşvik etme amacı taşımaktadır. Geleneksel eğitim modellerini ve biçimlerini ters yüz ederek okulun mimarisi ve tasarımından, öğrenci-öğretmen ilişkisine kadar yeni bir anlayış ve soluk getirmeyi denemektedir.

Anlama ve açıklamaya dayalı sistem yerine bu modelde, öğretmenin deneyimleri kolaylaştırıcı, gerektiğinde yönlendirmelerle öğrenciye katkıda bulunduğu, öğrencinin ise ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda hareket ederek bir dayanışma ağının etrafında ortak bir üretimin ve hikâyenin parçası olduğu bir yöntem geliştirilir.

Hayal Gücü Merkezi, yıkıcı-yaratıcı bir etkiye sahiptir, çünkü öğretmeni öğretmek fiilinden, çocuğu ise öğrenen-alıcı durumundan çıkmaya zorlar. Çocuklar ortak ve bireysel deneyimler üzerinden anlamlı sosyalleşmeye ve öğrenmeye geçerken, öğretmen kolaylaştırıcılık yolculuğuna çıkar. 

Hayal Gücü Merkezi: çocukların, eğitimcilerin ve insanların hayal, merak ve beceri toplulukları kurarak, iş birliği içinde kültürel değişim yaratmalarını amaçlar.

Hayal Gücü Merkezi, ekolojinin parçası olduğunu fark eden, evreni ve onu oluşturan parçaları merak eden, anlamaya ve anlaşılmaya yönelik sorular sorabilen, demokratik süreçleri içselleştirmiş, kendi ihtiyaçlarını tanıyan, başka bir canlıya, ihtiyaçlarına saygı gösteren, her alanda üretim yapabilen mutlu bir toplumu ve mutlu bir dünyayı hayal eder.

Böyle bir toplum ve dünya ancak böyle bir çocukluk ile mümkündür.

Hayal Gücü Merkezi, çocuk ve eğitimci hareketidir.

Çocuklar, Hayal Gücü Merkezi buluşmalarında, etkinliklerinde yan yana gelerek okullar üstü; merak, beceri topluluklar oluştururlar.

Hayal Gücü Merkezinde çocuklar, kendi yolculuklarını paylaşmak ve Merak, Beceri ve Hayal Topluluklarını yaygınlaştırmak için başka çocuklarla bir araya gelirler. Hayal, merak ve beceri ortaklıkları ile iş birliği içinde sanatsal, bilimsel, teknolojik, toplumsal ve pek çok alanda düşsel üretimler gerçekleştirir.

Hayal Gücü Merkezi, eğitimciler, ebeveynler, okullar ve toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelerek Hayal, merak ve beceri odaklı etkinlikler ve eğitimler yaparak yaygınlaştığı gibi çocuktan çocuğa, çocuktan eğitimciye ve çocuktan herkese şeklinde düzenlenir.

Hayal Gücü Merkezi Çocuk kendi başına buluşmalar, etkinlikler, eğitimler düzenler.

Ülkemizin dört bir yanından gönüllü eğitimciler ve çocuklar ile birlikte ortak akıl ile yol alır.

Hayal Gücü Merkezi, toplumsal fayda odaklı bir sosyal girişimdir.

Hayal Gücü Merkezi, çocukların, yetişkinlerin ve toplulukların bireysel farklılıklarını dikkate alan, potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayan, merak ve beceri odaklı sistem, deneyim ve öğrenme tasarlayan bir sosyal girişimdir. Eğitim kurumları, kurumların eğitim birimleri, kamu ve tüm özel kurumların ihtiyaçları dahilinde yeni nesil proje, sistem, mekân ve teknolojiler tasarlayıp geliştirir.

Bugüne kadar birçok büyük kuruluşla etkinlikler, projeler, çalışmalar gerçekleştirmiştir. Yaptığı çalışmalarda 14.000’den fazla çocuk, 100’den fazla eğitimci faydalanmıştır. Hayal Gücü Merkezi elde ettiği gelir ile eğitimci ve çocuk buluşmaları yapmaya devam etmektedir.

Hayal Gücü Merkezi, gönüllüsü çocuklar, eğitimciler ve tüm bireylerle birlikte Merak ve Beceri Toplulukları kurmaya devam etmektedir.

 

 

Videolar:

https://www.youtube.com/watch?v=EMAfRNjFXss&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=2QdCirTTexk&feature=youtu.be

 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
EğitimYapay Zeka

Yapay Zeka ile Dil Öğrenimi: Yabancı Dil Öğrenimi Kolaylaşıyor mu?

DepremDoğal AfetEğitimSürdürülebilirlik

Kriz Zamanlarında Eğitimi Desteklemenin Önemi: Türkiye'nin Son Depremlerinden Dersler

Dijital DönüşümEğitim

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Metaverse’de Sanal Kampüs Kuracak

AlgoritmaEğitim

Britanya’daki Algoritma Skandalına Dair

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir