Bizden HaberlerTeknoloji

Neuralink ile Transhümanizme Adım Adım

Elon Musk, 28 Ağustos 2020’de gerçekleşen tanıtım toplantısında beyin kontrol aygıtı Neuralink’i insan kafatasına yerleştirmeyi  başardıklarını açıkladı. 2016 yılında çalışmalarına başlanan ve bir sene önceye kadar sadece kulağa sabitlenebilen Neuralink çalışmalarında domuzlar üzerinde yapılan denemeler sonucunda önemli gelişmeler kaydedildi. Büyük bir metal para büyüklüğünde olan Neuralink implantının ilk etapta beyin ve omurga rahatsızlıkları olan hastalar üzerinde denenmesi planlanıyor. Serbest piyasaya 2021 yılında çıkması planlanan implantın fiyatının ilk zamanlarda yüksek olacağını ama hızla birkaç bin dolar aralığına düşeceğini söyleyen Musk, “Aygıtın ana bileşenleri bütün giyilebilir teknolojilerle aynı, bu nedenle çok pahalı bir teknoloji değil” diye ekliyor.

Musk, Neuralink implantının bir saatten az süren otomatik bir operasyonla genel anestezi uygulanmaksızın insan kafatasına yerleştirilebileceğini söylüyor. Temmuz ayında FDA’den “Büyük Buluş Aygıtı” derecesini kazanan Neuralink’in ilk klinik testlerinin 2020 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Neuralink ile beraber ameliyati otomatik şekilde gerçekleştirecek ameliyat robotunu da seyircilere tanıtan Musk, nihai hedeflerinin Neuralink kullanıcılarına hiçbir insan teması olmadan implant aygıtı takabilmek olduğunu açıkladı.

 Uzmanlar, bu buluşun transhümanizm alanındaki en büyük atılım olduğunu savunuyor. Basitçe, insan beynine yapay zeka yazılımı yüklemeyi mümkün kılan Neuralink uzun vadede insanların birbirleriyle konuşmadan karşılıklı veri paylaşarak iletişim kurmalarını sağlayabilir. Musk, 7 Mayıs 2020’de Joe Rogan’a verdiği röportajda Neuralink’in insanlar için sunduğu avantajı şöyle açıklıyor: “Dünyada çoğu sorun karmaşık olguların ve düşüncelerin karşı tarafa doğru aktarılamamasından kaynaklanıyor. İletişim aslında dünyanın en eski ve en zor sorunu. Neuralink bunu kökten çözüyor. İki çipli insan birbirlerine konuştukları konuyla ilgili tüm verileri açabiliyor ve yanlış anlaşılma diye bir şey kalmıyor.”

 Neuralink aynı zamanda kullanıcıların geçmişteki anıları kaydedip tekrardan yaşayabilmesini ve o anıları nasıl hatırladıklarını değiştirebilmelerini sağlıyor. Bu özelliğin kullanıcıya ulaşmasının 5-10 sene alacağını belirten Musk, 2030’a geldiğimizde yapay zekanın insan yaşamının her alanında kullanılacak olduğunu savunuyor. 

 Yine de Musk Neuralink’in insan yaşamında büyük bir değişime sebep olacağını düşünmüyor. Bir dakika bile yanımızdan ayırmadığımız telefonlarla transhümanizme geçmiş biri olarak yaşamaya başladığımızı söyleyen Musk, “Artık telefonunuz olmadan hiçbir yere gitmiyorsunuz değil mi? Telefonunuz yanınızda olmayınca sanki bir ayağınız eksik gibi hissediyoruz. Tamam işte, zaten biz şimdiden transhümanizme geçmişiz veya yapay zeka simbiyotiğiz. Sadece artık tüm verimiz elimizdeki telefonda değil, kafatasımızdaki aygıtta toplanacak” diyor ve tanıtım toplantısını Gelecek garip olacak.” diyerek noktalıyor. 

 

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Ar-GeSağlıkTeknoloji

Böcekler İğne Teknolojileri için İlham Verebilir mi?

TeknolojiVeri GüvenliğiYapay Zeka

Yapay Zekayı Güvenli Hale Getirmek: Akıllı Geleceğin Öncelikli Mücadelesi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir