Dijital DönüşümSigorta

Sigortacıların InsurTech ile Birleşme Yolları

Dijitalleşmenin hayatımızın neredeyse her yönünü yeniden şekillendirdiği ve sigorta sektörünün de bir istisna olmadığı bir çağda yaşıyoruz. İnsanların manuel olarak form veya poliçe satın almak için evrak doldurduğu günler hızla geride kalıyor.

Yapay zekâ, IoT ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin uygulandığı InsurTech ile sigorta poliçesi satın almak gibi işlemler artık çok daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Günümüzde büyük veri ve akıllı cihazlar yardımıyla kişiye özel sigortaya sahip olunabiliyor. InsurTech firmaları ise büyük miktardaki veriyi etkin şekilde kullanmaya büyük ölçüde yardımcı oluyor.

Dijital hizmetlerin hızla büyümesi ve yaygınlaşması, sigorta şirketlerini InsurTech ile birleşmeye ve iş süreçlerine teknolojiyi entegre etmeye yöneltiyor. Şirket Bu adım içinse bazı yöntemler bulunuyor.

Poşet Poliçeler Sunmak

 Her yıl, yıllık primler için önemli miktarda ödeme yapmaktan çekinen çoğu kişi, küçük boyutta sigortalara ilgi duymaya başlıyor. Örneğin, günümüzde pek çok kişi seyahat, elektronik cihazlar gibi belirli ihtiyaçlar için sigorta poliçeleri satın almayı tercih ediyor. InsurTech, bu tarz trend hale gelen poşet poliçelerin oluşturulmasını ve doğru kanallar aracılığıyla müşterilere sunulmasını daha kolay hale getiriyor.

Sigorta Sektöründe Robotik Süreç Otomasyonu Kullanımı

Robotik süreç otomasyonu, kural tabanlı ve tekrarlayan görevleri hızla ve daha doğru bir şekilde yürütebilen bir yazılım botu türü olarak tanımlanıyor. Botlar, bir görevi yürütmek üzere programlandığında, her seferinde aynı adımları takip ediyor.

Robotik süreç otomasyonu; taleplerin daha hızlı işlenmesine, sigortaya, poliçe iptaline ve veri girişi işlerine yardımcı olabiliyor. Ayrıca sohbet robotları, bir müşterinin profilinden veri çekerek özelleştirilmiş sigorta ürünleri önerebildiğinden, robotik süreç otomasyonu çeşitli çapraz satış fırsatları yaratıyor.

Yapay Zekâ Uygulaması

 Sigortacılar çoğu zaman, müşteriler için daha hızlı talep işleme ve sahte talepleri reddetme zorluğu ile karşı karşıya kalıyor. Yapay zekâ ise müşteriler tarafından sağlanan taleplerdeki veya bilgilerdeki tutarsızlık ve hataları çok daha kısa sürede bulabiliyor.

Böylece yapay zeka, kendi mantığını oluşturarak ve anında harekete geçerek yapılandırılmış verileri işleyebildiğinden pek çok sürecin kolaylaştırılıp hızlandırılmasına katkı sağlıyor.

Değişen Endüstriler

 Sigorta şirketlerinin halihazırda ve uzun süredir faaliyet gösterdikleri bir müşteri tabanı olsa da müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak ve operasyonel verimliliği artırmak için InsurTech hizmetlerinden yararlanmaları önem taşıyor.

Her sigorta şirketinin, insanların bakış açılarının zamanla değiştiğini anlaması ve InsurTech’in teşvik ettiği modellere yönelmesi gerekiyor.

InsurTech’ten Sonrası

Sigorta şirketlerinin, InsurTech tekniklerini uyguladıktan sonra başarıya ulaştıklarını anlamak için belirli değişiklikleri gözlemleyebilmeleri gerekiyor.  Bu değişiklikler ise şöyle sıralanabilir:

  • Analitik ve makine öğreniminin veri noktalarını kullanarak daha iyi risk yönetimi yapma
  • Taleplerin daha hızlı işlenmesiyle müşteri memnuniyetinde artış
  • Düşük yüklenim maliyetleri nedeniyle prim tutarlarında azalma
  • Etkili dolandırıcılık önleme sayesinde daha düşük maliyetler ve yüksek kârlılıkla gelirde artış
  • Müşteri erişiminde ve internetteki varlıklarında gelişme

Sonuç olarak ister genç ister yaşlı fark etmeksizin günümüzde her müşteri, kolayca erişebileceği ve tamamen özelleştirilmiş ürünler sunan şirketleri tercih ediyor. Sigorta şirketlerinin ise müşterilerinin bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına InsurTech’i er ya da geç bünyelerine katmaları gerekiyor.

 

Bu yazı alıntıdır.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Dijital Dönüşümİnsan Kaynaklarıİş Hayatı

Dijital Dönüşümün İstihdam Sürecine Etkisi

AğlarDijital DönüşümTeknoloji

Günümüz Teknolojileri ve Savaş

Dijital DönüşümMetaverse

Citigroup “Metaverse ve Para, Geleceğin Şifresini Çözme” Başlıklı Raporunu Yayımladı

Dijital DönüşümYapay Zeka

Yapay Zekâ ve Sosyal Etkileri

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir