Dinlemek için tıklayın.
Hayatımızın doğal bir parçası haline gelen dijital dünyada dengeler hızlı bir şekilde değişmeye devam ediyor. Sosyal medya kullanımı sırasında tüm aşamalarına tanıklık ettiğimiz 2019 trendleri açıklandı. Doğrudan etkilendiğimiz bu gelişmeleri yıl boyunca yorumladık ve tartıştık. Yeni yıla girdiğimiz bu günlerde ise tüm dikkatimizi 2020 sosyal trendler üzerinde yoğunlaştırmış durumdayız. Kullanıcı alışkanlıklarının hızla değişmesi ve ilginin sürekli başka bir yöne doğru kayması, dijital pazarlama alanında da kuralları her geçen yıl baştan yazıyor. Öne çıkan farklı platformlar, stratejiler ve yerinden oynayan taşlar ile 2020 yılının trend tahminlerini detaylı bir şekilde değerlendirelim.
Twitter ve Facebook
İçerik akışı ile gündeme gelen sosyal medya platformu Twitter, 2020 yılında yeni ve dikkat çekici trendler ile öne çıkacak gibi görünüyor. 2008-2009 yıllarında sadece Facebook ile rekabet ediyorken sonrasında hızla yükselen rakipler ile karşı karşıya geldi. 2017 yılından itibaren kullanıcı sayısında ciddi bir düşüş gözlemlendi. Özellikle geçtiğimiz 2019 yılında, Instagram’a göre arka planda kaldığını söyleyebiliriz. Pinterest, Linkedin gibi uygulamalar da günden güne yükselişini sürdürerek sahada güçlü hale geliyor. Her an değişen dengeler bu yıl Twitter’i daha iyi bir pozisyona getirebilir. Popüler kullanıcı sayısı ve interaktif içerik sayısının artışı, kullanılar üzerinde de olumlu bir etki oluşturacaktır.
Facebook ise uzun süredir yaşadığı kan kaybına rağmen sahadaki liderlerden biri olma çabasını sürdürüyor. Facebook Messenger ile getirilen farklı filtreler, hikaye özelliği ve yapılan birçok yenilik ile 2019 yılında birçok kez trend olmayı başardı. Ancak buna rağmen özellikle genç kullanıcı sayısının hızla azalması önlenemedi. 2020 yılında ise farklı pazarlama stratejileri ile öne çıkmaya hazırlanıyor. Spesifik ve ilgi çekici trendler ile öne çıkmayı başardığı takdirde influencer pazarlama sektöründe de söz sahibi olacaktır. Yeni özelliklerin yanı sıra kullanıcı bakımından da zenginleşmesi gereken bir platform olarak gözüküyor. Popülaritesi yüksek kullanıcıların üyeliğini kazandığı takdirde takipçilerinin sayısında da artış gözlemlenecektir.
Günden güne değer kazanarak en önemli sosyal medya platformu haline gelen Instagram, her geçen gün kendini yenileme ihtiyacı duyuyor. 2020 yılında bizi bekleyen en önemli değişim ise duyurulduğu üzere beğeni sayısının kapatılması olacak. Bu yeni özellik, Instagram tarafından bazı ülkelerde test edildi. Instagram’ın bu özelliği kapatmasının görünürde iki temel sebebi olduğu düşünülüyor. Birincisi ve aynı zamanda açıklanan temel sebebi, kullanıcılarına psikolojik ve zihinsel olarak daha uygun bir zemin oluşturmak istemesidir. Tutarlı ve kabul edilebilir olan bu açıklama sayesinde kullanıcıların bu duruma alışması uzun sürmedi. Ancak stratejik açıdan ele alındığı zaman bu girişimin başka sebepleri de var. 2020 yılında karşımıza çıkacak olan bu sosyal medya trendi, Instagram açısından herhangi bir zarara neden olmayacak. Aksine influencer kategorisine kayan reklam gücünü tekrar merkezde toplamayı başaracağı söyleniyor. Son yıllarda dijital pazarlama dünyasında influencer artışı ve reklam gücünün hızlı bir şekilde dağılımı söz konusu oldu. Instagram’ın ise bu durumdan komisyon gibi herhangi bir kar sağlama olanağı olmadı. Beğenileri gizlemek ise bu durumu değiştirmeyecek ancak merkezi güç olan Instagram’ı da odak noktası haline getirecek. Bir nevi reklam veren ve influencer arasındaki iletişimde kullanıcılar tarafından daha görünür hale gelecek.
Sadece Instagram kullanıcılarını ilgilendiren daha birçok yenilik, 2020 yılında karşımıza sürpriz olarak çıkabilir. Tüm bu gelişmeler, kullanıcıların ilgisini çekecek ve platforma olan ilgiyi de arttıracak gibi görünüyor.
Dijital Pazarlamadaki Yenilikler
Sosyal medya ile dijital pazarlama, birbirinden ayrı düşünülemeyecek bir bütünlük içerisindedir. Küresel nüfusun yaklaşık %33’ünü bünyesinde bulunduran sosyal medya, güçlü bir pazarlama sahası olmaya devam ediyor. Demografik yapı, küreselleşme ve değişen toplum yapısına göre şekillenen stratejiler ise 2020 yılına damgasını vuracak gibi görünüyor. Tüm bunları değerlendirmek için sosyal medya kullanım alışkanlıklarının son halini de gözden geçirmek gerekiyor;
- Hem yurt dışı hem de yurt içinde ‘’dijital arınma(detoks)’’ kendini göstermeye başladı. Geçtiğimiz yıl kullanıcıların büyük bir kısmı sosyal medya hesaplarını kalıcı olarak kapattı. Yapılan araştırmalara göre İngiltere’de yaklaşık her üç kişiden biri sosyal medya kullanımını sonlandırma kararı almış. Kullanıcılar bu davranışın zaman kazandıracağını ve zihinsel bakımdan rahatlama sağlayacağını düşünüyorlar. Uzmanların yorumuna göre 2020 yılında bu arınma kararı trend haline gelecek. Geçtiğimiz yıl Instagram ‘’Instagram’da geçirilen süre kısıtlaması’’ özelliği ile ayrılan kullanıcılarını ikna etme çabasına girişti. İşe yarayıp yaramadığı ise henüz bilinmiyor. Sürecin nasıl gelişeceği ise herkes tarafından merak ediliyor.
- Kullanıcıların sosyal medyayı bırakma kararının nedenlerinden birinin de gizlilik problemi olduğu düşünülüyor. Sosyal medya platform yetkileri de bu duruma önlem olarak bilgilerin paylaşılmasına büyük bir kısıtlama getirdi. 2020 yılında ise çok daha gelişmiş önlemler alınması bekleniyor.
- Afrika ve Asya kıtasının internet kullanımında görülen yüzdelik artış, pazarlamacılara yeni bir saha oluşturdu. Bu da 2020 yılında, yeni ayarlamaların yapılmasını mecbur hale getiriyor.
2020 yılının yeni pazarlama stratejilerine hızlı bir şekilde uyum sağlayanlar, yükseliş aşamasına geçeceklerdir. Bu nedenle süreci doğru değerlendirmek önem kazanıyor. Tüm platformlarda interaktif içerikler artış gösterecek. Özellikle genç nüfusun ilgisini çekebilmek, rekabetin arttığı bu yılda daha da önem kazanacaktır.
2020 yılında pazarlama şirketlerinin, haber akışında yer alması zorlaşacak. Bunun yanı sıra reklamlara karşı kullanılan bloke uygulamaları da kullanıcıya ulaşmayı engelleyecek. Pazarlama şirketlerine düşen görev ise daha fazla kişiselleşme ve kullanıcıların hayatında daha doğal bir şekilde yer edinmektir. Örneğin, Instagram hikayelerinde esprili ve dikkat çekici paylaşımlar ile yer almak, kullanıcılara belli bir saatte değil de her an canlı yayın ile ulaşmak gibi yöntemlerin kullanılması gerekecek.
2020 sosyal medya trendleri arasında yer alacak olan mesajlaşma uygulaması da gün geçtikçe ihtiyaç haline geliyor. Geçtiğimiz yıl birçok şirket, Whatsapp ve Messenger aracılığı ile müşterilerine ulaştı. Bu şekilde daha güvenilir, kişisel ve ilgi çekici olan firmalar, 2020 yılında da bu deneyimi geliştirecek gibi görünüyor.
Google arama sonuçlarında öne çıkmak ve marka bilinirliğini oluşturmak için yeni sosyal medya stratejileri geliştirmek gerekecektir. Bunun için influencer alanında deneyim oluşturmak önemlidir. Özellikle Youtube içeriklerine yatırım yapan ve influencer’larla çalışan markaların aldıkları geri dönüşler her geçen yıl artmaktadır. 2022’de internet kullanıcılarının %82’sine erişmesi öngörülen yeni televizyon Youtube için stratejik kararlar vermenin markalar için zamanı gelmiştir. Müşterilerin dijital dünyadaki trafiklerinin yoğun olarak yer aldığı yerleri bulmak ve buna göre hareket etmek yıl içindeki marka aktivitelerini belirleyecektir.
Son olarak TikTok gerçeğini önemle hatırlatmakta fayda var. Pazarlama profesyonellerinin gündemlerine yeni aldığı TikTok Türkiye’de 30 milyon kişiyi geçmiş, 2019’da Dünya’da en çok indirilen ilk üç uygulama içerisine girmiş, 500 milyon kişiye en kısa sürede ulaşan uygulama haline gelmiş, Y ve Z jenerasyonları içerisinde ise hızla yayılmış bir sosyal medya uygulaması… 2020’de tüm sosyal medya mecraları arasında en çok TikTok’un tartışılacağı kesin görünüyor. Kreatif endüstriye yeni reklam ve pazarlama alanları açacağı için yakından takip edin.
Kaynaklar:
https://www.brandingturkiye.com/youtube-istatistikleri-guncel/
https://akademi.icerikbulutu.com/e-kitap/dijital-pazarlama-trendleri/
https://www.smallbizdaily.com/future-predictions-social-media-for-business/
https://www.revechat.com/blog/top-9-ways-social-media-impacts-businesses/
harika bir içerik olmuş..