Dijital DönüşümTeknoloji

Üç Boyutlu Yazıcının “Ellerinden” Taze Baskı Yemekler

Konu: Yiyeceğe ulaşmak için gösterilen çaba, insanlığın ortaya çıkışından beri varlığını sürdüren birkaç aktiviteden biri. İşe gitmemizin başlıca sebeplerinden biri de bu. Alınan verim ve kullandığımız araçlar değişse de yiyecek üretme yöntemleri keskin bir değişime uğramadı. Buna karşılık dünya nüfusu hızla artıyor ve yiyecek talebi de nüfus ve gelir artışıyla hızla yükseliyor. Üssel gelişen teknolojilerden biri bu duruma bir çözüm olabilir: üç boyutlu baskı.

Nedir: Üç boyutlu baskı, sanal ortamda tasarlanmış üç boyutlu bir nesnenin, yine üç boyutlu ve katı formda basılması anlamına geliyor. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise 3D yazıcı deniyor.

Yakınsama: Gıda endüstrisi ile baskı sektörünün yakınsaması farklı disiplinlerin bir araya gelmesi anlamına geliyor. Bu da günümüzde gerçekleşen birçok yıkıcı yeniliğin ortaya çıkış biçimi. Üç boyutlu baskının beklenen en büyük etkilerinden biri ise imalat kavramını değiştirmesi olacak. Gıda da bu dönüşümden payını alacak.

Hayvan hakları için de olumlu: 3D yazıcılarda hayvanlardan bağımsız olarak üretilecek olan bir “et” mümkün. Yazıcı; yağ, su ve bitki proteinleri gibi malzemeler kullanarak bir et lifi basabilir ve gerçek etin dokusuna ve tadına çok benzer bir yemek ortaya çıkarır. Bu gerçek bir et olmaz, fakat mükemmele yakın bir taklit olabilir.

Sektörün büyümesi ve fiyatın düşmesi: Üç boyutlu yemek baskısı sektörünün önümüzdeki 10 yıl içinde yılda ortalama %40 büyüme kaydetmesi bekleniyor. İlk etapta 100 bin dolar gibi astronomik rakamlara satılacak bu yazıcıların ulaşılabilir fiyatlara hızla inmesi bekleniyor.

Kişiselleştirme: Üç boyutlu yemek baskısının bir sonraki hedefi ise sağlık verilerinize ve alışkanlıklarınıza göre kişiselleştirilmiş yemek baskısı.

Örnek: Singapur’dan Anrich3D; tıbbi kayıtlarınıza, alerjilerinize, önceki gece kaç saat uyuduğunuza ve bunun gibi birçok veriye göre uyarlanmış şekilde size özel üç boyutlu yemek baskısı yapabiliyor. Hala Ar-Ge aşamasındalar ve ilk tadım testlerini 2020’de yapmayı umuyorlar.

Sonuç: Yıkıcı yenilikler her zaman kapalı bir kutunun kapısını açmak anlamına geliyor. Bu kutunun içinden ne çıkacağıi ise belirsiz. Neredeyse hepsinde hem olumlu hem olumsuz çıktılar görüyoruz. Olumsuz sonuçlar kötü niyetli kullanımdan, konunun çok yeni olmasından dolayı bilgisizlikten, ya da regülasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Üç boyutlu yemek baskısı da bundan nasibini alabilir. Bu sebeple takipte, aynı zamanda dikkatli olmakta fayda var.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
TeknolojiVeriYönetişim

Gri Alanların Yarattığı Huzursuzluk

GirişimcilikTeknolojiYapay Zeka

Yapay Zeka ile Başarılı Bir Girişim Kurma Rehberi

Ar-GeSağlıkTeknoloji

Böcekler İğne Teknolojileri için İlham Verebilir mi?

TeknolojiVeri GüvenliğiYapay Zeka

Yapay Zekayı Güvenli Hale Getirmek: Akıllı Geleceğin Öncelikli Mücadelesi

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir