IoT kullanımıyla beraber diğer her alanda olduğu gibi tıp alanında da yeni kapılar açıldı. Kullanılan sıradan tıbbi cihazların internete bağlanmasıyla ulaşılabilecek veriler arttı, uzaktan etkileşimle hastaların kontrol ve bakımı konusunda kolaylıklar sağlandı.
Tıbbın teknolojisiyle neler yapılabileceğini gösteren birkaç örnek:
- Kanser Tedavisi
Haziran 2018’de ASCO Yıllık Toplantısında baş/boyun kanseri tedavisi gören 357 hastanın klinik çalışmaları sonucu elde edilen veriler raporlandı. Bu denemede hastalara tahsis edilen Bluetooth özellikli ağırlık ölçeği ve semptom izleme uygulaması sayesinde her gün doktorlara, hastalarının semptomları ve tedaviye verdikleri yanıtları güncel olarak iletildi. Bu akıllı izleme sistemini kullanan hastaların, kullanmayanlara göre daha az şiddetli semptomlar yaşadığı görüldü.
- ResearchKit
Apple 2018 yılında Apple Watch ile Parkinson Hastalığının semptomlarının izlenmesini sağlamıştı. Ardından aynı semptomları izleyebilmeyi sağlayan açık kaynaklı Araştırma Kiti API’sine yeni bir ‘Hareket Bozukluğu API’si’ ekledi. API sayesinde, klinikte doktorlar tarafından tanı testleri yapılıp sonra da semptomlara geniş bir zaman dilimi içinde bakılması için günlük raporlar tutmak yerine, bu süreç sürekli ve otomatik hale getirilmeye çalışıldı. iPhone’daki bir uygulama, bu verileri sunarak yalnızca saatlik ve günlük arızaları değil dakika dakika belirti dalgalanmasını da verebilmektedir.
- Pıhtılaşma Testi
Bir ilaç firması olan Roche, kan pıhtılaşmasının hızını kontrol etmeyi sağlayan Bluetooth özellikli bir pıhtılaşma sistemi başlattı. Bu cihaz antikoagüle (antikoagülan: kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler) hastalar için türünün ilk örneğidir. Hastaların kendini test edebilmesinin, terapötik aralıklarında kalmalarını sağlamaktadır ve bu da inme ve kanama riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
- Kontakt Lensler
Google Life Science (Verily) gözyaşı şekerini ölçen ve kan şekerinin belirli bir eşiğin üzerine çıktığında ya da altına indiğinde uyarı veren bir erken uyarı sistemli akıllı kontakt lens geliştireceğini duyurmuştu. Ancak gözyaşıyla kan şekerinin ölçümünü bilimsel olarak sağlam kanıtlarla destekleyemedikleri için proje rafa kaldırıldı.
İsviçreli şirket Sensimed tarafından geliştirilen akıllı kontakt lens göz tansiyonuna yol açabilecek değişiklikleri otomatik olarak kaydedebiliyor. Bu kontakt lens FDA onaylıdır ve Avrupa ve ABD’de satış için onaylanmıştır.
- Yutulabilir Sensörler
Proteus Digital Health şirketi, 2003 yılında yapılan bir araştırmada hastaların ilaçlarını almama oranının %50 olduğunu görünce bu rakamı azaltmak için proje ortaya koydular. Şirket, midede çözünebilen ve vücuda takılan sensör tarafından da küçük sinyaller üreten haplar üretti. Bu sistem kontrolsüz hipertansiyon ve Tip 2 diyabet tedavisi ilaçlarında denendi. 2017 sonlarında da bu sisteme sahip bir antipsikotik ilaç FDA onaylı ilk dijital izleme sistemine sahip ilaç oldu.
Bu yazı alıntıdır.