Dijital Dönüşüm

Sürekli Öğrenme ve Mikro Yetkinlikler

Geçen haftaki yazımızda, yeni ekonomide öğrenmenin en önemli ve acil ihtiyaç olmaya başladığından bahsetmiştik. Hızla değişen dünya düzeninde güncel kalmak için sadece okul sıralarında öğrenmek artık yeterli değil, hayat boyu öğrenmeye geçiş yapmamız gerekiyor. Peki bunu nasıl başaracağız? Bu konuda ciddi bir sistem değişikliği gereksinimi sinyallerini vermeye başladı. Bununla ilgili potansiyel çözümlerden en önde geleni mikro yetkinlikler (micro-credentials).

Mikro-yetkinlikleri, diplomanın daha küçük, modüler formu olarak düşünebiliriz. Bugün daha çok kitlesel açık çevrimiçi dersler (MOOC) tarafından ‘nano-degree’, sertifika, ‘micro-master’ gibi isimlerle sağlanıyor. Öğrenme bu şekilde kişinin ihtiyaçlarına göre esnek yapılarla şekillendikçe, üniversitelerin otoritesinin zamanla azalması bekleniyor. Mikro-yetkinliklerin karşılaştığı iki temel zorluk var, fakat bunlarla ilgili de ciddi adımlar atılmaya başlandı:

Birinci zorluk, işverenlerin farklı pek çok mikro-krediyi nasıl anlayacağı ve birbiriyle nasıl karşılaştıracağı. Tutarlı bir karşılaştırma ve ödüllendirme yöntemi olmalı ki, öğrenciler yeni becerilerini tam olarak gösterebilsin. Bu sorunu çözmek için, European MOOC Consortium Nisan 2019’da çeşitli MOOC sağlayıcılarla buluşup bir ‘Common Micro-credential Framework’ tanımladı. Amacı ise durumu çok güzel özetliyor: Hayat boyu öğrenen kişiler için taşınabilir kredi sistemi yaratmak. İkinci zorluk ise, pek çok yerden alınabilecek mikro-kredilerin nasıl olup da birleştirileceği, bir insanın eğitim yolculuğunu tam olarak anlatabileceği. Bu zorluğa karşılık blok zinciri teknolojisi çözüm vadediyor: Eğer tüm kurslar tutarlı bir ‘ledger’ yaratırsa, bir insanın işverene göstereceği tek bir kişisel, sürekli güncellenebilen blok zinciri tabanlı diploması olur. Böyle bir diploma, mülteci krizlerinde de çok yararlı olur çünkü bir ülkeden diğerine gitmek zorunda kalan kişiler, diplomalarını geldikleri ülkelerden alamamak gibi zorluklarla karşılaşmaz. Blok zinciri tabanlı diplomalar üzerine çalışan kurumlardan bazıları, İngiltere’deki Open University’s Knowledge Media Institute (QualiChain projesi başlattılar), ve Rusya’da The Financial University in Moscow.

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlginizi çekebilir
Dijital Dönüşümİnsan Kaynaklarıİş Hayatı

Dijital Dönüşümün İstihdam Sürecine Etkisi

AğlarDijital DönüşümTeknoloji

Günümüz Teknolojileri ve Savaş

Dijital DönüşümMetaverse

Citigroup “Metaverse ve Para, Geleceğin Şifresini Çözme” Başlıklı Raporunu Yayımladı

Dijital DönüşümYapay Zeka

Yapay Zekâ ve Sosyal Etkileri

Başlangıç Noktası E-bülten

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir